• DOLAR 32.56
  • EURO 34.855
  • ALTIN 2433.258
  • ...
Rabbani`nin ölümünü duyan Karzai döndü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Taliban`la baş müzakerecisi Burhaneddin Rabbani`nin dün öldürülmesi sonrası New York`ta BM`deki görüşmelerini kısa tuttu.

Önde gelen bir yardımcısı da ağır yaralanan Karzai, Afgan halkına birliği koruma çağrısı yaptı.

Afganistan`da bugün ilerleyen saatlerde olağanüstü kabine toplantısı yapılacak. Taliban`la müzakere çabalarına öncülük eden Yüksek Barış Konseyi`nin Başkanı Burhaneddin Rabbani, evine kabul ettiği iki Taliban üyesiyle görüşme yaptığı sırada hayatını kaybetti.  Rabbani, seksenli yıllarda Sovyet güçlerini bozguna uğratan Afgan mücahitlerinin de simge isimlerindendi.

KARZAİ`NİN BÜYÜK UMUDUYDU

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Yüksek Barış Konseyi`ni Afgan halkının en büyük umudu olarak nitelemiş ve Taliban`dan bu fırsatı değerlendirmesini istemişti.

Ancak üyeleri arasında yıllarca Taliban`a karşı savaşan silahlı grupların liderlerinin de olması nedeniyle, bazı çevreler Konsey`in barış çabalarında başarıya ulaşacağına ihtimal vermiyordu.

BM Genel Kurulu toplantılarına gitmek üzere New York`a gitmekte olan Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai, haberi aldıktan sonra Kabil`e dönmeye karar verdi. Karzai, Başkan Barack Obama ile kısa bir görüşme yaptı.

Rabbani`nin evi Kabil`in varlıklı semtlerinden birinde, ABD Büyükelçiliği çevresinde sıkı güvenlik önlemleri altında korunan bölgenin yakınındaydı. Aynı bölge geçen hafta 20 saat süren bir saldırıya hedef olmuş, 25 kişi can vermişti. Bugünkü saldırının başkent Kabil`in güvenliği konusunda yeni kaygılar yaratacağı düşünülüyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir