• DOLAR 32.561
  • EURO 34.881
  • ALTIN 2424.154
  • ...
Bonzai Fare Zehri Gibi Öldürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son günlerin en çok konuşulan konulardan biri olan sentetik uyuşturucu Bonzai, gençlerin ve çocukların etrafında ölüm tehlikesi gibi kol geziyor. 2010 yılında ülkemize giren ve ucuz olması dolayısıyla bir anda hızla yayılan Bonzai nedeniyle yüzlerce genç hayatını kaybederken aileler çaresiz şekilde ne yapacaklarını bilemiyor. Akit’e konuşan konunun uzmanı Ayık Yaşamda Buluşalım Derneği (AYBUDER) Başkanı Yavuz Tufan Koçak, Bonzai hakkında bütün bilinmeyenleri anlatarak söz konusu maddeye karşı neler yapılması gerektiğini açıkladı.

“1990 VE 2000 NESLİNİ KAYBETTİK”

Bonzai’yi kimlerin kullandığı hakkında bilgi veren koçak, “15 yaşında çocuk da var 26 yaşında da adam var. Bu maddeden kurtulmak için bize müracaat edenlere baktığımızda neredeyse kullanmayan kalmamış. Bir kere esrar kullananların hepsi Bonzai kullanıyor. Eroin krizinden kurtulmak isteyen Bonzai kullanıyor. Bu öyle bir madde oldu ki her şeyin yerine joker gibi kullanıyor. 1990 ve 2000 neslini kaybettik” dedi.

“1 LİTREDEN 200 BİN PAKET YAPILIYOR”

Söz konusu maddenin nasıl elde edildiğine ve nasıl bir etki bıraktığına ilişkin detaylar veren Başkan Koçak, “Bu madde çok ucuz. 1 litre sıvısından 200 binin üzerinde paket imal ediliyor. 1 litre sıvı da internet üzerinden gümrüksüz gelebiliyor. Ve onun içerisine kattıkları o katkı maddeleri var ya çocukları öldüren o. Fare zehri, aseton, florosan tozu gibi maddeler katarak etkisini artıyorlar. Ve çocuk 2 liralık aldığı zaman ne kafa kalıyor ne bişe. Birkaç arkadaş, paket alıp parti yapıyor ve toplu ölüm oluyor. Çocukların merkezi sinir sistemine direk etki yapıp beyni çürütüyor. Önce sivilceler çıkıyor. Vücudu çürütüyor. Kalp atışını acayip yükseltiyor. Çocuk dayanamadığı için ölüm korkusu yaşadığında kalp iflas ediyor. Damarları çürütüyor, karaciğere müthiş zararı var. böbreklere zararı var. Fare zehrinin yaptığı etkiye yaparak çocukları fare gibi öldürüyor” diye konuştu.

“UYUŞTURUCUDAN ÖLDÜ RAPORU VERİLMİYOR”

Sentetik uyuşturucu Bonzai’yi kullanan sayısı hakkında net bir rakam vermenin çok zor olduğunu kaydeden Tufan Koçak, “Ama sayısı oldukça çok ve ölen sayısında ise bizim yaptığımız araştırmalara göre son bir ayda 300 kişi Bonzai nedeniyle hayatını kaybetmiş. Bu sayı aslında çok daha fazla çünkü Bonzai’den vefat eden kişilerin çoğu için ‘uyuşturucudan öldü’ şeklinde rapor tutulmuyor. Bu yüzden maalesef net bir rakam tutmak imkânsız” ifadelerini kullandı.

“ÖZGÜVENLERİN KAYBETMİŞ DURUMDALAR”

“Gençleri bu maddeye teşvik eden nedir?” sorumuza Koçak, “Bütün değerleri bitti çocukların. Anne-babalar sürekli başarılı olsun diye çocukları baskılamasın. Hep okuyacaksın adam olacaksın hep başarılı olacaksın şunu yapacaksın bunu yapacaksın demesinler. Bir de çocuklarını hiç vakit ayırmıyorlar. Bu çocuklar dışarıda takıldıkları gruplar içersinde kendini değerli hissettikleri anda orda ne yapılıyorsa ona uyuyorlar. Anne-babalar, hep çocuklarını bir şey yapmak istiyorlar. Fakat çocuklar olduğu gibi değerli. Ve çocuklar içsel olarak özgüvenlerini kaybetmiş durumdalar. Bakın çocuklara saçları ile oynuyorlar, dövmeler yaptırıyorlar, pirsingler taktırıyorlar. Dikkat çekmeye çalışıyor çocuklar. Anne-babalar gerçekten çocuklarını nasıl sevecekleri konusunda eğitim almaları lazım. Sevgi o çocukların her istediğini almak değil. Marka ayakkabılar, marka telefonlarla sevgilerini belli ettiklerini sanıyorlar ancak sevgi başka bir şey” cevabını verdi.

“AİLELER ÇOCUKLARINI ŞIMARTMASIN”

Anne ve babalara da tavsiyelerde bulunan Başkan Koçak, “Ailelerin önce bilinçlenmesi gerekiyor. Bu maddenin ne olduğunu bağımlının nasıl davrandığını öğrenmesi gerekiyor. Çocukları sağlıklı düşünmüyor anne babaların sağlıklı düşünmesi lazım. Kendi kanalları ile çocuklarını öldürüyorlar. Sıcak yatak, önlerine yemek koyuyorlar, istedikleri kadar para veriyorlar, gecenin bir yarısında eve gelmelerine göz yumuyorlar çocuk maalesef bu maddeden kurtulamıyor. Bakın çocukları şımartmaktan ve el alem duymasından vazgeçmeleri lazım. Aileler çocukları ile ilgilenmeli ve bu maddeye karşı tepkilerini ortaya koyması lazım. Bir aile, ‘öbür arkadaşları yüzünden çocuğum içiyor’ diyor, diğer aile de aynı şeyi söylüyor. Bundan vazgeçip insanlarımızın ayaklanması lazım” dedi.

“DENETİMLİ SERBESTLİKTEN CEZA ALMIYORLAR”

Bonzai ve bu maddeyi kullanan kişilerle mücadele de güvenlik güçlerinin yaptığı çalışmalara değinen Yavuz Tufan Koçak, “Güvenlik güçleri bu çocukları yakalıyor. Denetimli serbestlik diye bir şey çıktı. Bu çocuklar ceza almayacaklarını bildikleri için pervasızca polisin karşısında içiyorlar. Yasal boşluk var, ceza yok. Denetimli serbestlik diye saçma sapan bir şey var. Ancak Emniyet gerekeni yapıyor. Bir yılda 274 bin tane vaka yakalanmış adli işlem yapılmış fakat bunlar denetimli serbestlikten ceza almadılar. Bir tane içinde yatan yok. Çünkü ceza yok. Şu anda Meclis’te torba yasa görüşülüyor. Bu konunun gündeme getirilip cezaya dönüştürülmesi gerekiyor. Ceza da hapis değil rehabilitasyon merkezlerinde tedavilerinin yapılması şeklinde olmalıdır” açıklamalarında bulundu. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir