• DOLAR 32.323
  • EURO 35.144
  • ALTIN 2294.34
  • ...
 Mısır`da `Darbe Cephesi` Bölünüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KAHİRE - Mısır`da ordunun, Muhammed Mursi`yi cumhurbaşkanlığı görevinden uzaklaştırmasına neden olan 30 Haziran 2013`teki gösterilerin destekçisi olan "30 Haziran Cephesi", darbenin üzerinden bir yıl geçmesinin ardından ayrılıklara tanık oluyor.

Cepheye katılan parti ve şahsiyetlerin bir kısmı, bir yılın ardından mevcut yönetimin karşısında tavır alırken, diğer bir kısmı ise desteklemeye devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Abdulfettah es-Sisi’ye rakip olanların bir kısmının da gelecek parlamento seçimlerinde yeni koalisyon oluşturması bekleniyor.

Destekçiler

Muhammed Mursi’den sonra atanan geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur ve şimdiki Cumhurbaşkanı Sisi’ye verdikleri destekten vazgeçmeyen kesim, liberal, solcu ve selefi eğilimli olmak üzere bünyesinde çeşitli parti ve hareketleri barındırıyor. Bunlar arasında, liberal Özgür Mısırlılar ve sol görüşlü Et-Tecemmu partileri ile 30 Haziran gösterilerine zemin hazırlayan Temerrüd Hareketi yer alıyor.

25 Ocak 2011 devriminde etkin rol oynayan, Cephe`yi destekleyen gençlerin bazıları ise mevcut yönetim tarafından “gösteri kanununa muhalefet ettikleri” gerekçesiyle yargılanıyor.

Söz konusu kişilerden ilk göze çarpan isimler arasında, 6 Nisan Hareketi Organizatörü Ahmed Mahir, eski sözcüsü Muhammed Adil’in yanı sıra 25 Ocak devriminin sembol isimlerinden Ahmed Duma ve Ala Abdulfettah yer alıyor.

Muhalifler

Abdulmunim Ebu’l Futuh`un başkanlığını yaptığı Güçlü Mısır Partisi, mevcut hükümetin icraatlarına itiraz edenler arasında. Futuh, bazı üyelerinin mevcut yönetim tarafından gözaltına alınmasına itiraz ederken, cumhurbaşkanlığı seçimini ve anayasa referandumunu boykot etti.

Muhalif cephenin önde gelen oluşumlarından "Devrim Yolu Cephesi" de iktidarın, 25 Ocak devrimini temsil etmediği gerekçesiyle 23 Eylül 2013`te muhalefette yeni oluşum olarak sahneye çıktı.

Devrim Yolu Cephesi, kuruluş beyannamesinde devrimcilerin taleplerinin yerine getirilmesi konusunda yönetime barışçıl yoldan her türlü baskının yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Bir diğer muhalif grup ise geçen mayıs ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde Sisi`nin tek rakibi Hamdin Sabbahi`nin yanı sıra ile Düstur, Kerame, Adalet, Özgür Mısır partileri ile Sosyalist Halk Koalisyonu`ndan oluşuyor.

Yasaklılar

Hüsnü Mübarek`in devrilmesiyle sonuçlanan 25 Ocak 2011 devriminin gerçekleşmesinde etkin rol oynayan 6 Nisan Hareketi, darbeye gerekçe gösterilen 30 Haziran 2013`teki gösterilerin en büyük savunucularından idi.

6 Nisan Hareketi, 2008 yılında Mübarek karşıtı siyasi bir hareket olarak kurulmuş, hareket daha sonra yaşadığı iç sorunlar sebebiyle Ahmed Mahir Cephesi ve Demokratik Cephe olarak ikiye bölünmüştü.

Kahire Acil İşler Mahkemesi, geçen nisan sonunda, "Mısır`ın imajını zedelediği ve casusluk" yaptığı gerekçesiyle 6 Nisan Hareketi`nin faaliyetlerine yasak getirilmesine ve merkezlerinin kapatılarak mal varlıklarına el konulmasına karar vermişti.

Mısır`da 30 Haziran`da başlayan ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) karşıtı gösterilerin akabinde ordu 3 Temmuz 2013`te yönetime el koymuştu.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir