• DOLAR 32.518
  • EURO 34.668
  • ALTIN 2491.732
  • ...
"İmar ve planlama konusundaki kaos bir yönetmelik ile çözülemez"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yerel belediyelerde olan imar ve planlama yetkilerinin merkezi idarede toplanmasına eleştiriler yöneltti.

Bu anlayış ve uygulamalar ile yerinden yönetim ilkesinin göz ardı edildiği, yerel yönetimlerin güçlendirilmesinin sözde kaldığını savunan Bozbey, “Bunun son uygulamasını 14.06. 2014 günü Resmi Gazetede yayınlanan  “ Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği “ inde görüyoruz. Bu yönetmelikle bölge planları yerine mekânsal strateji plan kavramı getirilmiş eski İl Ölçeğindeki Çevre Düzeni planı, Nazım ve uygulama planları hazırlanmasında uygulanacak esas ve usüller ile yeni sosyal ve teknik altyapı standartları belirlenmiştir. Yeni yönetmelik ile imar planlarında değişiklik yapmak zorunlu olmadıkça eskisi gibi kolay olmayacaktır. Yapılan yeni plan ve bütün plan değişiklikleri için yönetmeliğin 35. Maddesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayı gerekecektir. Planlarda iptal edilen resmi kurum alanı, teknik ve sosyal alt yapı alanları için ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerinin alınması zorunlu hale getirilmiştir. Mekânsal planlarda yeni yönetmeliğe göre oluşturulan plan hiyerarşisi üst ölçekten başlayarak, mekânsal strateji planı, Çevre düzeni planı, nazım plan ve uygulama planı olarak belirleniyor” ifadelerine yer verdi.

İmar ve planlama konusundaki kaos ve kargaşayı bir yönetmelik ile çözmenin mümkün olmadığını kaydeden Bozbey, “Çok önemli ekonomik, sosyal, kültürel, imar ve çevre sorunlarıyla da karşı karşıya olan ülkemizin, geleceğine ilişkin bir ülke mekânsal stratejisinin bir an önce hazırlanması gerekir” diye konuştu. (Veysi Siyah - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir