• DOLAR 32.598
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2496.897
  • ...
Pattani`de Camiye Silahlı Saldırı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Polis Albay Banyavat Petraçum, bir grup saldırganın camide sabah namazını kılan köylülerin üzerine ateş açması sonucu beş kurşun isabet eden 66 yaşındaki bir kişinin olay yerinde öldüğünü söyledi. Banyavat, saldırıda yaralanan bir kişinin de hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındığını kaydetti.

Olay yerinden kaçan saldırganların, hangi gruba mensup oldukları henüz açıklık kazanmadı.

Ramazan ayına dün girilen Tayland’ın güneyi önceki gece yarısından itibaren çeşitli saldırılara sahne oldu.

Narativat eyaletinin Tak Bai bölgesinde önceki gece yarısı düzenlenen saldırıda 2 polis hayatını kaybetmişti. Orduya mensup askerlerce Ekim 2004’te açılan ateş sonucu 80 Müslüman gencin hayatını kaybettiği Tak Bai, şiddet olayları açısından ülkedeki en hassas bölgeler arasında yer alıyor.

Ramazan ayının ilk günü olan dün de Narativat’ın Ran-ngae bölgesinde iki bombalı saldırı düzenlendi. Ayrıca, Yala eyaletinde bir köylüye, Pattani eyaletindeyse bir köy muhtarına silahlı saldırı düzenlendi.

Tayland ordusu ve polisi, genellikle şiddet olaylarında artış görülen ramazan ayı boyunca ana yollarla, kent ve kasabaların giriş ve çıkışlarında kontrol noktaları kurarak güvenliği artırıyor.

Geçmişte camilere ve Müslüman dini liderlere yönelik çok sayıda saldırının, çeteleşerek kanun dışına çıkmış, sivil giyimli güvenlik gücü mensuplarınca düzenlendiği ortaya çıkarılmıştı.

Bölgedeki durum, 22 Mayıs`ta askeri cuntanın darbeyle yönetime el koymasının ardından Güney Sınırı Yönetim Merkezi’nin ordunun denetimine bırakılması üzerine daha da istikrarsızlaştı.

Tayland’ın güneyinde, Müslüman çoğunluğun yaşadığı Yala, Pattani ve Narativat eyaletleri, 1909 yılına kadar Malay Sultanlığı’na aitti. Söz konusu eyaletler, 1909`da İngiltere ile o zamanki adı Siyam olan Tayland arasında imzalanan anlaşmayla Tayland toprakları arasına katılmalarının ardından ayrılıkçı Müslümanların eylemlerine sahne oluyor. Müslüman asilerin başlattığı şiddet olayları, Tayland’ın bölgedeki İslami okulları denetim altına almaya çalışması üzerine 1960’lı yıllarda büyüyerek iç savaş halini almıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir