• DOLAR 32.567
  • EURO 34.743
  • ALTIN 2414.797
  • ...
Irak Kürdistanı’nda Benzin Kuponu Uygulaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın başlattığı yeni uygulamaya göre, aynı kişi veya aileye ait birden fazla araca benzin verilmeyecek. İsme kayıtlı sadece bir araçla haftalık 25 litre benzin alınacak.

Yeni uygulama nedeniyle Erbil`deki 12 petrol istasyonunda başvurular alınmaya başlandı.

Anadolu Ajansı’nın verdiği bilgiye göre sürücüler, Birleşmiş Milletler gıda kuponu ve araç ruhsatlarıyla başvuru merkezlerine giderek kayıt yaptırıyor.

Başvurusu tamamlanan kişilere daha sonra işlem takibi yapmaları için sıra numarası veriliyor. Araç sahipleri, kuponlarıyla haftada bir kez yakıt alabilecek.

IKBY Parlamentosu Petrol ve Doğalgaz Komisyonu Başkanı Şerko Cevdet, kupon yönteminin geçici olduğunu, kalıcı çözüm için özel firmaların, dışarıdan petrol ithal etme yoluna gitmesi gerektiğini söyledi.

Beyci`den günlük gelen bir milyon litre benzinin kesilmesi nedeniyle sıkıntının yaşandığını anlatan Cevdet, “Kürdistan bölgesi hükümetinin, özel firmalara petrol ithalatı için kolaylık sağlamasını talep ediyoruz. Bu firmaların, Türkiye ve İran`dan işlenmiş akaryakıt getirmeleri için kolaylık sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

Irak`taki akaryakıt krizi, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile yerel silahlı grupların, Bağdat’ın kuzeyindeki Beyci Petrol Rafinerisi çevresinde Irak ordusuyla çatışmaya başlamasının ardından başlamıştı.

Ağırlıklı Musul, Selahaddin, Diyala, Erbil ve Süleymaniye kentlerinde yaşanan yakıt krizi nedeniyle petrol istasyonları önünde uzun kuyruklar oluşuyor.

Türkiye`den akaryakıt talebi

Akaryakıt sıkıntısının ardından Kürt yönetimi Türkiye’den ek akaryakıt sevkiyatı talebinde bulundu.

Talep kısa bir süre önce Irak’taki krizi masaya yatırmak üzere Türkiye’ye gelen, Kürt yönetiminin Başbakanı Neçirvan Barzani’den gelmişti.

Enerji Bakanı Taner Yıldız konuyla ilgili olarak, "Türkiye`nin Kuzey Irak`a şu anda (günlük) 9 bin ton yakıt sevkiyatı var, ek olarak 4 bin ton daha talep edildi. Biz bunu karşılayabilir miyiz? Tabii ki karşılarız. Hepsinin aynı anda Habur Sınır Kapısı`ndan geçmesi mümkün olabilir mi? Buranın lojistiğini mutlaka artırmamız lazım" açıklamasını yaptı.

Ajanslar

Bu haberler de ilginizi çekebilir