• DOLAR 32.331
  • EURO 35.061
  • ALTIN 2282.613
  • ...

VAN - Türkiye-İran İş Konseyi Başkan Yardımcısı aynı zamanda TOBB Van Genç Girişimciler Kurulu Yönetim Kurulu üyesi olan Ayhan Fidan, son zamanlarda Vanlı tacir, tüccar ve esnaf için büyük bir yük haline gelen vergi borçları konusunda çağrıda bulundu. Fidan, Vanlıların depremden bu yana ödeyemediği ve yıllardır ertelemelerden dolayı biriken vergi borçlarının meclisteki yasa fırsat bilinerek mutlaka kapsama alınması gerektiğini söyledi.

“Van bu vergi terkine ciddi bir ihtiyaç duymaktadır”

Son zamanlarda sıkça dillendirilen son olarak da Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Oda Başkanı İbrahim Şahin’in dillendirdiği vergi terkini açıklamasına tam destek veren işadamı Fidan, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Van depremden sonra belki de en sıkıntılı süreçten bugünlerde geçiyor. Depremden sonra bir toparlanma çabası içinde olan Van’ın tacir ve tüccarı vergi terkini yapılmadığı müddetçe rahat bir nefes alamayacak gibi görünüyor. Gerek vergi terkini gerek imarın oturmaması ve bağlı olarak sektörde yaşanan sıkıntılardan dolayı Van ciddi bir mali krizden geçiyor. Van’ın iş dünyasından, küçük esnafına kadar herkesi etkileyen bu süreçte temel adımda hiç şüphesiz vergi terkini olacaktır. Bu noktada hazır hükümet tarihi bir affa gitmişken bu fırsatı çok iyi değerlendirmek gerekiyor. ‘Beyaz sayfa’ diye nitelendireceğimiz bu af ile hükümetin ciddi bir borcu affedecek. Zira yaklaşık 650 milyon TL civarında olan Vanlı esnafların borcunun affedilecek miktarın yanında çok cüzzi bir miktar olduğu gerçeği Van’ın bu aftan yararlanmasını da mümkün kılmaktadır. Kaldı ki daha emsali de bulunan deprem yaşamış illerde gerçekleştirilen bu terkinden Cumhuriyet’in en büyük affına gidilirken Van’ın faydalanması da oldukça elzemdir. Zira Van bu terkine ciddi bir ihtiyaç duymaktadır.” Dedi.

“Tek amaç vergi terkini olsun”

Terkin konusunda Van’daki herkesi birlikte hareket etmeye de davet eden Fidan, “Bizim bu konuda artık ciddi bir fikir birliği yapmamız gerekiyor. Şimdiye kadar devam eden ayrı gayrı düşünceler ve bağımsız girişimlerden ziyade her şeyi bir kenara bırakıp Van için birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Aynı sorunu yaşayan bu kentin insanları olarak ben bu işte herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini düşünüyorum. Kimin yaptığı önemli değil biz bu işi tarihi affa dahil edebilmek için beraber çalışmalıyız. Yerel seçimlerden sonra büyük bir boşluğa düşen Van’da piyasaların hali içler acısı. Ekonomik çarklar bir türlü dönmüyor. Belli başlı sektörlerde yaşanan büyük sıkıntılar mahalle bakkalından ayakkabı boyacısına kadar herkesi etkiliyor. Bunun da nedeni yaşanan yerel ekonomik kriz işte, tek kurtuluş ise vatandaşı bu yükten kurtarıp yeniden ekonomik hareketlilik içine sokmak.” diye konuştu.

“Siyasiler de işin içine katılmalı”

Fidan açıklamasında, “Her odadan bir temsilci oluşturulmalı ve gerekirse haftalarca gündemde kalmalı. Bu af yasası çıkmadan bu iş bitirilmeli ve Van esnafı içinde bulunduğu bu krizden kurtarılmalı artık. Bakınız hükümet son çalışmaları yapıyor artık. Bu af çıkmadan önce bu iş başarılırsa Van ciddi bir yükten kurtulacak. Üstelik vergide terkin olmayacak bir şey değil. Bunun için meslek odalarımızın yanında iktidar ve muhalefet tüm milletvekillerinin de desteğini alarak bir girişim yapılmalı. Çünkü bu işin içinde siyasi bir kaygı yok, bir kesimin menfaati yok. Kentin siyasetçileri de bu noktada iyi bir gündem oluşturması gerekiyor. Kimsenin sessiz kalmasının zamanı değil. Van için tarihi bir fırsat olan bu süreçte herkesi bir kez daha işbirliğine çağırıyorum. Van’ın içinde bulunduğu ekonomik durağanlıktan çıkması için vergi terkinin şart olduğunu bir kez daha hatırlatmak gerekiyor. Şimdi Van için birlikte hareket etmenin zamanı.” İfadelerini kullandı. (Hacı Yılmaz-İLKHA)