• DOLAR 32.384
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2326.163
  • ...
`Artık köle gibi çalıştırılmak istenmiyoruz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS-Bitlis ulu Cami Meydanında toplanan taşeron işçiler, pankartlar açarak, haklarının korunmamasından dolayı şirket yetkililerini göreve çağırdılar.

Toplanan grup adına basın açıklamasını okuyan Emrullah Kınay, hak edilen hakların verileceği ana kadar mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

"Her ihale döneminde verilen sözler yerine getirilmiyor"

Kınay, açıklamasında “Vangölü Edaş’ta sürdürdüğümüz insanca ücret güvenceli çalışma koşulları mücadelemiz bugün itibari ile iki saat iş bırakarak şirket yetkililerini uyarma aşamasına gelmiştir. Yıllardır taşeron şirketlerde emeğimizin karşılığını ödenmeden çalıştırıldık. Her gün arkadaşlarımız işçi sağlığı güvenliği malzemeleri verilmeden direk tepelerine yollandık. Her ihale dönemi geldiğinde ise çalışma koşullarının düzeleceğine dair çeşitli sözler verildi. Ancak hiç biri yerine getirilmedi.” Dedi.

Çalışan işçilerin taşeron şirketler ile baş başa bırakıldığını ifade eden Kınay, “Yapılan tehditler ile boş senetlere imzalar attırıldı. İşten atılma tehditleri ile de kölece çalıştırıldı. Bugüne gelindiğinde ise yeni bir ihale dönemi ile karşı karşıyayız. Bizler bize verilen sözlerin yerine getirilmesini beklerken, Hakkâri’de işçilerin direnerek kazandığı hakların bizlere de tanımasını beklerken, şirket yetkilileri çalışan işçilerin önüne kölece çalışma anlaşması sunularak, imza atmamızı bekliyor.” İfadelerine yer verdi.

"Sendikalaşma haklarımıza müdahale ediliyor"

Anayasal bir hak olan sendika seçme özgürlüklerine müdürler tarafından müdahale edildiğini sözlerine ekleyen Kınay,  “İstifa etmemiz bekleniliyor. Cevabımız çok açık ve nettir. ‘Kölelik sözleşmenizi imzalamıyor, sendikamızda istifa etmiyor, direnişi seçiyoruz” ifadelerini kullandı.

Taleplerimizden asla geri adım atmayacağız

Kınay, açıklamasında verilen vaatlerin direnişlerini bozmayacağını belirterek, “Biz çalışan işçiler haklarımız ve hak ettiklerimiz için mücadeleyi seçtik. Sendikalı olduk. DİSK Enerji Sen’de örgütlendik. Taleplerimizi birleştirdik. Tek yumruk olduk. Bugün burada bir uyarı eylemi gerçekleştirmekteyiz. Gördüğünüz gibi yalnız değiliz. Emek ve meslek örgütleri bizimle. Baskılarınız tehditleriniz devam ettiği takdirde, önümüze kölelik sözleşmeleri çıkarılmaya devam ettiği takdirde, sendikadan istifa etmemiz istendiği takdirde, bu yapılan eylemler kalıcı koşulların yaratılması için mücadeleyi büyüteceğiz. Şirket yetkililerinin türlü vaatler ile direnişimizi kırma çabaları boşunadır. İşçi arkadaşlarımız ile oluşturduğumuz taleplerimizden asla geri adım atmayacağız” ifadelerini kaydetti. (Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir