• DOLAR 32.383
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2326.314
  • ...
Ülkede Uygulanan Başörtüsü Yasağına Protesto
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başkent Bişkek`te yer alan Eğitim Bakanlığı binasının önünde toplanan bir grup protestocu kadın ve sivil toplum kuruluşları, başörtülü kızların okula girmelerinin okul yönetimi tarafından engellenerek baskı altına alındığını ve haklarının ihlal edildiğini açıkladı.

“Başörtüsü, eğitimi engellememeli”, “Haklarımızı yemeyin” gibi pankartların açıldığı eylemde protestocular eğitim bakanı ile görüşme talep ettiler. Başörtüsünün Kuran-ı Kerim`de öneminin büyük olduğunu söyleyen Rısban Kalıkova, “Biz Müslüman`ız diyorsak Allah`ın kurallarına uyarak bedenimizi kapatmamız lazım.“ dedi.

Protestocularla görüşen Eğitim Bakanı Kanatbek Sıdıkov ise lise ve ortaokullarda başörtüsünü yasaklayan herhangi bir yasanın olmadığını ve adli takibin başlatılarak yasak uygulayan bazı öğretmenlere cezai işlemin yapılacağını duyurdu ama bazı okulların yasak kararı olmadığı halde başörtüsü yasağı uyguladıkları bildirildi.

Bişkek`teki 89 numaralı okulun müdür yardımcısı Cıpara Cortuçiyeva, okul kurallarına göre öğrenci kızların sadece beyaz gömlek ve siyah etek giymeleri gerektiğini belirterek, “Dolayısıyla biz başörtüsü ile gelen kızlara okula girerken örtülerini çıkartmalarını söylüyoruz. Birçoğu çıkarttı fakat bir kız hala başörtüsü ile derslere giriyor. Bakanlık tarafından konuyla ilgili karar çıkarsa biz de başörtüsü ile gelmelerine izin veririz” dedi.

Kırgızistan Müftüsü Çubak Hac Calilov ise her sene bu problemin yaşandığını ve bakanlığın parlamento ile çalışarak bir karar alması gerektiğini belirtti. Calilov, “Okul elbiselerine karşı değilim ama ek olarak başını örtmek isteyenler için başörtüsü de olması gerekir” ifadesini kullanarak milletvekillerinin uygun kararı almalarını umduğunu kaydetti.
Son bir ay içerisinde Kırgızistan`da başörtülü kızlara baskı olaylarının yoğun biçimde yaşandığı ve bazı öğrencilerin, öğretmenlerinin aileleri ile konuşmasından sonra başörtülerini çıkarttıkları bildirildi.

iha

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir