• DOLAR 32.579
  • EURO 34.834
  • ALTIN 2416.543
  • ...
Çocuklarda şaşılık ihmale gelmez
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Çocuklarda ortaya çıkabilecek göz sorunlarının ambliopiye yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Acun Gezer, “Şaşılık da çocuklarda ambliopiye yol açan sorunların başında geliyor. Bu bakımdan çocuklarda şaşılığın mümkün olduğunca erken yaşta saptanması, tedavi edilmesi, estetik ve psikososyal yararlarından çok binoküler görme gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Gözlerde kayma olduğunu saptamak çok kolaymış gibi görünse de dış görünüm aldatıcı olabildiği için çoğu zaman şüphede kalınabilir. Şaşılığın saptanması ve tedaviye başlanmasında gösterilecek tereddüt ve gecikmeler çocukta ileride telafisi mümkün olmayan görme kayıplarına yol açabilir” dedi.

En riskli şaşılık türlerinden birinin çocuk doğduktan sonra ilk 6 ay içinde başlayan erken şaşılıklar olduğunu ifade eden Prof. Gezer, genellikle başka bir göz sorunu olmaksızın görülen bu tür kaymalarda tedavide gecikildiğinde binoküler görme kusurunun çok ağır olabildiğini vurguladı.

Prof. Dr. Gezer, “Özellikle küçük bebeklerde belli bir yaşa kadar gözlerde biraz kayma olmasının normal olduğu gibi yanlış bilgi ve inanışlar yüzünden bu çocukların hekime götürülmesi ertelenmekte, tedavi geciktiğinde de ileride şaşılık kozmetik açıdan düzeltilse bile görme eksikliği giderilememektedir” dedi.

6. aydan sonra başlayan şaşılıklarda gözdeki ileri hipermetrop, miyop gibi kusurların veya başka faktörlerin etkisi bulunduğunu belirten Prof. Dr. Acun Gezer, “Bir kısım hastada sadece gözlük ve ortoptik tedavilerle şaşılık düzeltilebilirken bazen de bunlara ilaveten bir veya birkaç ameliyat geçirmesi gerekebilmekte” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir