• DOLAR 32.5
  • EURO 34.959
  • ALTIN 2436.413
  • ...
Libya Dostlarına Duyurulur `Libya Libyalılarındır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Devlet ve Hükümet Başkanları düzeyinde BM Genel Sekreterliği`nin Libya`nın Dostları Grubu toplantısında konuştu.

Toplantıya, Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Abdülcelil, ABD Başkanı Barack Obama, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile bazı liderler de katıldı.

Toplantıdaki konuşmasında, "Dünya otokratik sistemlerden artık demokratik sistemlere bir dönüşümü yaşıyor" diyen ve "Libya Libyalılarındır" mesajı veren Erdoğan ekledi: "Dondurulmuş menkul kıymetlerinin, nakitlerinin bir an önce Libya`ya teslimi gerekir."
Başbakan Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi:

``Demokrasi ve özgürlük mücadelesinin devam etmiş olduğu Libya`da bir an önce gerek Sirte gerek Bin Velid gerek Saba`da netice alınmasının beklentisi içinde olduğumuzu belirtmek istiyorum. Libya`da bu kutlu mücadelede emeği geçenleri ben de tebrik ediyorum. Başından itibaren şu ana kadar burada emeği geçen birçok ülke var. Birçok uluslararası kurum ve kuruluşlar var.

4 gün önce ben de 6 bakan arkadaşımla Libya`daydım ve Şehitler Meydanı`ndan başlayarak, Tacura ardından Trablus ve Bingazi`de şehadetinin 80. yıl dönümünde Ömer Muhtar Meydanı`nda Libyalılarla birlikte oldum. Libya ziyareti sırasında halkın demokrasi taleplerini bizzat yaşadık ve şahit olduk. Ve özgürlük talebini onlarla beraber yaşamak gerçekten çok çok farklıydı.

"DEMOKRATİK SİSTEMLERE DÖNÜŞ"

Onun öncesinde Mısır ve Tunus`a uğradım, oralarda yine aynı şekilde demokrasi ve özgürlük taleplerinin ne noktada olduğunu gördüm. Ortada bir gerçek var, dünya otokratik sistemlerden artık demokratik sistemlere bir dönüşümü yaşıyor. Ve bu dönüşüm süreci içerisinde demokratik sistemlere taraftar olanlar, özgürlükten yana olanlar, emperyal mantıklarını bir yana koymak suretiyle halkın iradelerini iktidar yapmak isteyenler, şöyle başlarını iki ellerinin arasına alıp düşünmek durumundadırlar.

``KESİLEN SAKAL ÇOK DAHA GÜR BİTER``

Bir gerçeği vurgulamak istiyorum. Libya, özellikte Misarata çok büyük bir darbe yemiş bir il durumunda, Misarata yanmış, yıkılmış ve Misarata`da 450 yaralıyı bizler gemiyle oradan alıp, anı hatırlıyorum. Ve şu anda onların hepsi tedavi edilip geri gönderildi.

Şuna inanıyorum: Libya kaynakları olan bir ülke ve kesilen sakal çok daha gür biter. Buna inanıyorum, fakat şunu da burada hatırlatmak istiyorum. Az önce burada sayın Cumhurbaşkanı`nın da ifade ettiği, dondurulmuş menkul kıymetlerinin, nakitlerinin bir an önce Libya`ya teslimi gerekir. Libya`nın bu imkanlarıyla yeniden ayağa kalkması gerekir.

Artık Birleşmiş Milletlerde ulusal geçiş konseyinin bayrağını görmek, Libya`nın bayrağını görmek inanıyorum ki Libya`ya `Artık sen ayaklarının üzerinde durabilirsin` demektir. `Eğer sen ayaklarının üzerinde durabilirsin` diyorsak o zaman kendi menkul kıymetlerini, kendi dondurulmuş parasını Libya`ya teslim etmek, Libya`yı kendi öz güveniyle ayağa kalkmasının fırsatını verecektir.Ortada çok ciddi imkanları olan Libya`yı bu nokta bizler, ayrıca ne talep ediyorlarsa bununla desteklememiz lazım.

"LİBYA LİBYALILARINDIR"

Ben şuna inanıyorum, Libya, Libyalılarındır, Libya halkınındır. Libya halkı 25 bin şehidiyle temelini inşa ettiği bu yeni değişim, dönüşüm döneminde yanında tüm dünyayı, insanlığı görmek suretiyle geleceğe çok daha farklı bakacaktır.

Ben bu vesileyle emeği geçenleri kutluyorum ve burada 2009 Sayılı Yasa ile atılan yeni adımın çok daha güçlü bir şekilde geliştirilmesini... Bizler de biliyorsunuz büyükelçiliğimizi orada açmış bulunuyoruz. Şu anda ABD`nin büyükelçiliğini açması ve diğer ülkelerin süratle burada büyükelçiliklerini açması süreci de Libya`yı çok daha güçlü hale getirecektir.``

Öte yandan Libya`da muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi`nin Başkanı Mustafa Abdülcelil, toplantıda, "Libya`daki halk ayaklanmasında 25 bin şehit verildiğini ve 50 bin kişinin yaralandığını" belirtti.

Abdülcelil, BM ve ABD`ye muhalif güçlere verdiği destekten ötürü teşekkür ederek, Muammer Kaddafi rejimi üyelerinin "adil yargılanacağını" söyledi.

Timetürk

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir