• DOLAR 32.335
  • EURO 35.062
  • ALTIN 2308.378
  • ...
Tarihi cami restore edilmeyi bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL- Selçuklular, Bizanslılar, Osmanlılar ve Ermenilerin yaşadığı, Adaklı ilçesine bağlı Bağlarpınar (Temran) köyünde bulunan tarihi kalıntılar içindeki 220 yıllık cami restore edilmeyi bekliyor.

Tarihi Caminin İmam Hatibi Hasan Bucuka,  cami hakkında bilgi vererek, caminin yanındaki mezar ve köy camisinin aynı döneme ait olduğunu belirti.

Bu mezarlardan büyük taşlardan düz olanların bayanlara olduğunu ifade eden Bucuka, “ Başında sarılıklı taşlılarda erkeklere aittir. Bu zatların alim oldukları söyleniyor. Başka rivayetlere göre de; burada daha önceleri ‘Zalim Mehmet’ adında biri varmış ve kendisinin yedi yeğenini asmış deniliyor. Onlarında mezarları burada olduğu belirtiliyor.”dedi.

Caminin, tarihi camii kitabesinde 220 yıllık bir geçmişi olduğunu söyleyen Hasan Bucuka, “Osmanlı dönemi ve tazminat fermanından önce yapılmış, miladi olarak da 1804 yılında yapılan bir camiidir.  Yetkililer,  ‘Resteora yapılacak’ dediler.  Camii duvarında bazı kurşun izleri var. Rus savaşında karşı tepeden buraya ateş açılmış ve halen kurşun izlerine rastlamak mümkün. Bu camii duvarında bulunan kireç Kenan evren zamanında yapılmış ve bunun sökülüp yeniden tarihi aslına uygun bir restore çalışması yapılacağı söyleniyor. Buradaki mezarlarla beraber.”ifadelerini kullandı. (Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir