• DOLAR 32.332
  • EURO 35.079
  • ALTIN 2279.419
  • ...
Şeyh Said ve Dava Arkadaşları İstanbul`da Anıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Şeyh Said ve dava arkadaşları idamlarının yıldönümünde yurdun çeşitli yerlerinde düzenlenen anma etkinlikleriyle anılıyor. 89 yıl önce bugün Şeyh Said ve 46 dava arkadaşı istiklal mahkemeleri tarafından verilen idam kararıyla Dağkapı Meydanı’nda idam edildi.

Şeyh Said ve dava arkadaşlarını anmak için ‘Şeyh Said Anma Platformu’nun çağrısıyla Fatih Saraçhane Parkı’nda bir araya gelen yüzlerce vatandaş Şeyh Said ve dava arkadaşlarına verilen idamları lanetledi.

"Şeyh Said, Hakkın gür sedasını haykırmak için kıyam etmiştir"

Burada Türkçe ve Kürtçe olmak üzere iki dilde basın açıklaması okundu. Türkçe olarak basın açıklamasını okuyan Hasan Postacı, “Bugün, Hakkın gür sedasını haykırmak, adaleti tesis etmek ve zalimlerin saltanatını başlarına geçirmek için kıyam eden ve zalim sistemin kıyım makinesi olan İstiklal Mahkemesi tarafından idam cezasına çarpıtılarak 29 Haziran 1925 gecesi Dağkapı Meydanı’nda asılarak Şehit edilen aziz şehidimiz Şeyh Said ve 46 dava arkadaşını, şehadetlerinin 89. yıl dönümünde anmak için burada toplanmış bulunmaktayız” dedi.

"Şark Islahat Planıyla Kürdistan’da terör estirilmiştir"

Kürdistanlıların hiçbir zaman kölelik anlayışını kabul etmediklerine vurgu yapan Postacı, “Kürdistan’ın İslami ve milli değerlerine pervasızca saldıran ve birlikte yaşamanın tüm imkânlarını ortadan kaldıran Türkiye Cumhuriyetinin Kürdistan’daki askeri, siyasi ve diğer tüm varlığı, Kürdistan halkının rızası hilafına tesis edilmiştir. Kürdistanlılar hiçbir zaman bu kölelik anlayışını kabul etmemiştir. 1925 yılından sonraki ve en son Roboski’de işlenen katliam Kürdistan halkının özgürlük ve adalet talebine, inkârcı ve zalim rejime verilen cevaplardır. Şeyh Said ve dava arkadaşlarının şehadetinden sonra gizlice çıkarılan Şark Islahat Planıyla, Kürdistan’da adeta terör estirilmiş, yüzbinlerce Kürt sürgün edilmiş, öldürülmüş ve çeşitli işkencelerle maruz bırakılmıştır” ifadelerini kullandı.

"Şeyh Said ve dava arkadaşlarını minnetle anıyoruz"

İstiklal Mahkemelerinin işlediği zulümlere dikkat çeken Postacı, “Despotizmin infaz müessesesi olarak kurulan ve bu doğrultuda ülkede bir devlet terörü estiren İstiklal Mahkemeleri bu ülke halkına tarifi imkânsız acılar yaşatmıştır. Şeyh Said, dava arkadaşları ve on binlerce mazlumun omuzlarımıza yükledikleri ağır sorumlulukla, mazlum bir halkın belleğindeki boşluklara cevap bulabilmek için, tarihin bu kirli satırlarında estirilen devlet terörünü tüm netliğiyle anlatabilmek için buradayız. Şehadetlerinin yıldönümünde Aziz şehidimiz Şeyh Said ve dava arkadaşlarını bir kez daha minnetle anarken, onların kutlu mirasına sahip çıktığımızı, zulmün, ırkçılığın, zorbalığın her çeşidi tamamen ortadan kalkıncaya dek şehitlerimizin kaldırdığı özgürlük ve adalet bayrağını en yükseklerde dalgalandıracağımızı ilan ediyoruz”  diye konuştu. (Erkan Yavuz / Enes Durmaz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir