• DOLAR 32.316
  • EURO 35.15
  • ALTIN 2297.69
  • ...
SON DAKİKA
Şiddetten Kaçan Iraklılar Türkiye`ye Geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Iraklı yolcu sayısının fazla olması nedeniyle İstanbul-Erbil-Süleymaniye güzergahında çalışan Türk firmaları, günlük otobüs sefer sayısını 20`ye çıkardı.

Arap gençler, Türkiye`yi tercih ediyor

Çatışmaların yoğun olduğu Selahaddin, Diyala ve Anbar kentlerinden kaçan Araplar, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi`nin (IKBY) Süleymaniye kentine geliyor. Iraklılar, burada otobüslere binerek, İstanbul`a gidiyor.

Kürt Bölgesel Yönetimi, işsizliğe neden olduğunu ileri sürerek, çatışma ortamından kaçan bekar Arap gençlere, sadece bir günlük geçiş vizesi veriyor. Bu nedenle çok sayıda gencin, çözümü karayoluyla Türkiye`ye gitmekte bulduğu ileri sürüldü.

Süleymaniye`deki bir Türk otobüs firmasında çalışan Ali Abdurahman, çatışma bölgesinden kaçan Iraklı ailelerin, daha iyi şartlarda yaşamak ve Birleşmiş Milletler`den (BM) yardım almak için Türkiye`ye gittiğini söyledi.

"Günlük 200 kişiye bilet kesiyoruz"

Günlük 200 kişiye otobüs bileti kestiklerini aktaran Abdurrahman, "Bu insanlar, BM`ye başvurarak Türkiye veya başka bir ülkede, sığınmacı olma talebinde bulunuyorlar" dedi.

Türkiye`ye gitmek için otobüs bileti satın alan İbrahim Ahmet, ailesiyle Diyala kentinden geldiğini, Süleymaniye`de otobüse binerek İstanbul`a gideceğini ifade etti.

Çok zor şartlarda kaçarak Süleymaniye`ye ulaştıklarını anlatan Ahmet, "Hayatımızı ve çocuklarımızın geleceğini kurtarmak için Türkiye`ye gitmeye karar verdik. Eğer orada bir iş imkanı bulursak sürekli kalmayı düşünüyoruz. Ayrıca BM`ye başvurup, herhangi bir ülkede oturum izni almak istiyoruz" diye konuştu.

Anne ve babasını Bağdat`ta bırakan Yasir Muhammet de İstanbul`a ümidini bağlayanlardan. Özel bir şirkette çalıştığını, olaylar başlayınca Bağdat`ı terk ettiğini dile getiren Muhammet, İstanbul`da bir ay kalacağını, daha sonra ne yapacağına ilişkin bir planı olmadığını bildirdi.

Uçaklar tam kapasite uçuyor

Öte yandan Irak`tan Türkiye`ye gelen uçakların yolcu kapasitesinde de büyük artış yaşanıyor.

Türk Hava Yolları Süleymaniye İl Müdürü Abdulkerim Torun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak`tan Türkiye`ye Bağdat, Erbil, Süleymaniye, Necef ve Basra olmak 5 havalimanından haftalık 40 uçak seferleri olduğunu söyledi.

Uçakların Irak`tan tüm koltukları dolu şeklinde kalktığını ifade eden Torun, şunları kaydetti:

"Olayların başlamasından sonra ilk olarak Türk vatandaşları tehlikeli bölgelerden tahliye edildi. Şimdiki yolcularımızın büyük çoğunluğunu Araplar oluşturuyor. Her gün ortalama 1000 yolcuyu Türkiye`ye taşıyoruz. Özellikle Bağdat`ta büyük bir yolcu artışı söz konusu."

Irak Hava Yolları Süleymaniye İl Müdürü Diler İzzet de çatışmaların ardından özellikle iç hatlarda büyük bir yolcu artışının yaşandığın belirterek, "Yoğunluk, genellikle Bağdat ile Süleymaniye ve Erbil kentleri arasında yaşanıyor. Daha önce Bağdat`tan Erbil ve Süleymaniye`ye günlük sadece birer uçak seferimiz vardı. Şimdi Süleymaniye`ye 6 ve Erbil`e 12 sefer yapıyoruz. Irak`ın diğer bölgelerinden Kürdistan bölgesine günlük ortalama 20 seferimiz var. Büyük bir artış söz konusu" şeklinde konuştu.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir