• DOLAR 32.527
  • EURO 34.89
  • ALTIN 2430.862
  • ...
Burkay: PKK, artık silah bırakmalı ve çocukları dağa götürmemeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK PAR), 6. Olağan Kongresi’ni Diyarbakır’da gerçekleştirdi. Kongrede, Şeyh Said ve dava arkadaşlarının haksız yere idam edilmesi, Kürt sorunu ve çözüm süreci gibi konulara değinildi.

Kongreye Hür Dava Partisi (HÜDA PAR), Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) ve Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (T-KDP)’nden yetkililer de katıldı.

“Temel haklar tanınsaydı kavgalar olmayacaktı”

Partisinin düzenlediği kongrede konuşan HAK PAR Genel Başkanı Kemal Burkay, Şeyh Said ve onlarca Kürt liderinin haksızca idam edilmelerine değinerek, “29 Haziran Şeyh Said ve arkadaşlarının idam edildiği gündür. Bu bakımdan onları saygıyla anıyoruz. Eğer Cumhuriyet kurulurken Kürt halkının temel hakları tanınsaydı, eşitlikçi bir sistem getirilseydi ve demokratik bir düzen oluşturabilseydi, Şeyh Said ayaklanması dâhil olmak üzere, bütün kavgalar ve dövüşler olmayacaktı.” dedi.

“Kürtlerin tarihini yok etmek insani bir uygulama değil”

Geçmişte Kürtler üzerine acımasızca politikaların izlendiğini aktaran Burkay, “Kürtler haklarını istedikleri zaman onların üzerine çok sert şekilde gitti. Önce, 1925 Şeyh Said hareketinde Şeyh Said ve onlarca Kürt lider idam edildi. Bunu Ağrı, Dersim gibi başka Kürt ayaklanmaları izledi. Bu insanlar, yalnızca idam edilmekle kalmadı onların mezarları da gizlendi. Şeyh Said ve arkadaşlarının yanı sıra Seyyid Rıza’nın ve daha sonra Said-i Nursi’nin mezarları da yok edildi. Bu sistemli bir politikaydı. Kürtlerin tarihini yok etmek Kürtlerin ulusal kahramanlarının izlerini kaybettirmek insani bir uygulama değil. Bunlar yanlış bir uygulamaydı. Sorunları çözmeye de hizmet etmedi. Türkiye, tarihinin bu bölümleriyle de hesaplaşsın.” İfadelerini kullandı.

“PKK, artık silah bırakmalı ve çocukları dağa götürmemeli”

PKK’nin çocukları dağa götürmesinden vazgeçmesi gerektiğini dile getiren Burkay, “30 senedir bir çatışma dönemi yaşadık. Sorunlar şiddetle,  savaşla çözülmüyor. Bu dönemde uygarca diyalogla, barışçı ve siyasal yöntemlerle sorunlarımızı çözebiliriz. Kanımca Türk devletini yönetenler de Kürt tarafında silah kullanan PKK’de bunu anlıyor. PKK, artık silah bırakmalı ve çocukları dağa götürmemeli. Devlet bu insanların silah bırakıp dağdan inmesi için ne lazımsa yapmalı. Bunun için yasal zemin oluşturmalı. Her iki taraf bunun için gereken adımları atmalı. Silahlar gerçekten susmalı. PKK silah bırakmalı ve siyasetin yolu açılmalı.” dedi.

“Kürt sorunun çözümü için cesur adımlara ihtiyaç var”

Kürt sorunun çözümü için cesur adımlara ihtiyaç duyulduğunu aktaran Burkay, “Kürt sorunu esas sorundur. Bu sorun çözülmeden, Kürt halkının temel hakları verilmeden bu ülkeye barışın gelmesi bir hayal olur. Dolayısıyla çözüm ve barış en başta Kürt sorununun çözümüdür. Biz bunun eşitlik temelinde olacağına inanıyoruz. Biz, prensip olarak, Kürt halkının da her halk gibi kendi kaderini tayin hakkı var olmalı diyoruz.  Eğer Türk devleti şu sonuca varırsa, biz Kürtlerin hakkını tanıyalım hatta diğer Kürt ve Türk olmayanların da hakkını tanıyalım, federal bir sistem kuralım derse sorun temelinden çözülür. Bu yapılırsa Kürt sorunu çözülür. Kürt sorunu Türkiye’nin sırtındaki en büyük kamburdur. Kürt sorunun çözümü için cesur adımlara ihtiyaç vardır.” diye belirtti.

Oturma eylemi yapan ailelere destek

Burkay son olarak, PKK tarafından çocukları dağa kaçırıldığı için oturma eylemi yapan anne ve babalara destek verdiklerini sözlerine ekledi.

(Hamza Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir