• DOLAR 32.428
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2325.979
  • ...
Hassasiyetler göz ardı edilmemeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ali Yıldırım / Bingöl

Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) tarafından açılan “2011 Yılı Turizm Sektörünün Geliştirilmesi Mali Destek Programı” kapsamında Bingöl’ün Genç İlçesi Genç köprüsü mevkiindeki 6 dönümlük arazi üzerinde “Murat Nehri kıyısında plaj yapımı” projesini hazırlayan Genç Belediye Başkanlığı, 15 Ağustos 2011’de projesini FKA’ya sundu.

1 milyon 700 bin TL’lik proje

1 milyon 700 bin TL’lik projenin kabul edilmesi durumunda proje maliyetinin yüzde 75’inin Fırat Kalkınma Ajansı tarafından, yüzde 25’inin de Genç Belediyesi tarafından karşılanacağını belirten Başkan Ariç: “Beklenen hareketlilik oluştuğu taktirde gelen insanların burada konaklamasını ve kısa vadeli tatil yapmalarını sağlayacak çalışmalarımız da olacak. Bingöl’de insanlar yaz aylarında serinleyecek yer arıyor. Burası da önemli bir mekân olacak. Bu projenin uygulanması durumunda Genç ilçemiz bölge insanlarımızın da yararlanabileceği, ziyaret edeceği bir turizm merkezi olabilir” dedi.

AHLAKI BOZAN PROJELER UYGULANIYOR

Söz konusu projeden daha önemli ve öncelikli işlerin olduğunu belirten Genç Eğitim, Kültür ve Sosyal Dayanışma Derneği (Genç-Der) Başkanı Hamdullah Tasalı, en büyük önceliğin eğitim olduğunu ifade etti. Son yıllarda değişik projeler adı altında toplumun hassasiyetlerine uygun olmayan uygulamaların olduğunu dile getiren Tasalı, “Son yıllarda özellikle bölgemize ve ilimize yönelik DPT tarafından ahlak bozucu ve maneviyatı tahrip edici, gençlerimizi ve çocuklarımızı sapkın bir şekilde yönlendirme projeleri devreye sokulmak isteniyor. Gizli bir el gençlerimizi ve çocuklarımızı oyun ve eğlence ile batıya kızlı erkekli geziler düzenleyerek dans, bale, müzik ile adeta iğfal etmekte. Özellikle bir kısım okulların ve eğitim camiasının da buna alet olması çok vahim bir durum” dedi.

ÖNCELİĞİMİZ EĞİTİM OLMALIDIR

Gençliğin ahlakını bozacak projelerin kabul edilemez olduğunun altını çizen Tasalı sözlerini şöyle sürdürdü: “Uzun yıllar terörün getirmiş olduğu sıkıntılar ve sosyal tahribatlar çözülmemişken, ahlak bozucu ortam ve projeler ile yerel yönetimlerin, okulların ve bazı Sivil Toplum Kuruluşları’nın buna alet olması kabul edilemez. Söz konusu kurumların eğitime ve eğitim alanlarına yatırım yapması gerekir. Bunun yanında sosyal alanların olması elbette gereklidir, ancak öncelliğimiz eğitim olmalıdır.”

ENDİŞELERİMİZ DİKKATE ALINSIN

Olumlu projelere destek verdiklerini ifade eden Tasalı, ancak plaj projesinden endişe duyduklarını belirtti. Tasalı, “Haberde geçtiği gibi proje murat havzasını ve çevresini güzelleştirecek bir proje olmasını temenni ediyoruz. Ancak gençlerimizin ve çocuklarımızın ahlakını ve maneviyatını tahrip edici bir projeye dönüştürülebilir endişesini taşıyoruz. Yetkililerin bizim ve halkımızın bu tür endişelerini dikkate alacağını ümit ediyoruz” diye konuştu.

GENÇLERİ BOZACAK UYGULAMALARDAN KAÇINILMALI

Bir toplum kalkındırılacak ise başka yöntemler ile kalkındırılması gerektiğini belirten Marifet ve Dayanışma Derneği (Marifet-Der) Başkanı Tekin Gönç, gençlerin bozulmasına ve ahlaken çürümesine yol açacak sebepleri idarecilerin engellemesi gerektiğine vurgu yaptı.

BU YANLIŞTAN VAZGEÇİLMELİ

Her şeyin madde ve paradan ibaret olmadığını ifade eden Gönç,  Manevi değerlerin ve insanlığın para ile ölçülemeyeceğini söyledi. Gönç, “Bir toplum kalkındırılacak ise başka yöntemler ile kalkındırılabilir. Sanayi, tarım ve hayvancılık gelişmenin merkezinde olmalıdır. İlimizde açılacak olan ve insanları ahlaksızlığa itecek plajın insanlarımızın ahlaki yapısında çöküntüye sebep olmaktan başka bir sonucu olmayacaktır. Bir an önce bu yanlıştan vazgeçilmeli, ilimizin ve ilçemizin gelişmesi için başka kaynaklara yönelerek gelişmesi sağlanmalıdır. Aksi halde bu iş ilimizin ahlaki yapısı üzerinde oynanan bir toplum mühendisliği şüphesi uyandırmaktadır. Devlet büyüklerinin basiretli olması, onların idarecilikte ne kadar ehliyetli olduğunu gösterecektir” dedi.

Gençliğin ahlakını bozacak her türlü uygulamadan uzak durulması gerektiğini belirten Gönç, projeyi hazırlayanları uyardı. Gönç, “Toplumların içinde emniyeti istiyorsak, huzuru istiyorsak, güveni istiyorsak, çalışacak ve üretecek bir nesil, kısacası insanlık istiyorsak, kalbinde Allah korkusu taşıyacak bir genç nesil yetiştirmeli ve onların bozulmasına ve ahlaken çürümesine yol açacak sebepleri idareciler olarak engellemeli ve daha faydalı sosyal ve ekonomik imkanlar sağlamalıyız. Köklü bir geçmişe, medeniyete ve erdemli bir ahlaki yapıya sahip insaniyet özelliği taşıyan bu millete ahlaksızlık yolunu açmak manevi bir cinayettir. İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olanıdır. Öyle ise insanımıza iyilik yapalım. Ahlaki çöküntüye zemin olacak bu tür uygulamalardan vazgeçelim” şeklinde konuştu.

BAŞKAN ARİÇ: KIRMIZIÇİZGİLERİMİZ VAR

STK’ların endişelerine cevap veren Genç Belediye Başkanı Abdurrahim Ariç, bugüne kadar nehirde sağlıksız,  kirli ve güvenliksiz olan sularda yüzüldüğünü belirterek, projenin amaçlarından birinin de bunun önüne geçmek olduğunu vurguladı. Başkan Ariç, “Genç’te bayanların bırakın nehirde yüzmeleri kahvehanelere bile girmesi ayıp ile karşılanırken böyle yaklaşımların sergilenmesi açıkçası bizleri üzmüştür. Bizim yapacağımız plaj zaten tek amaçlı yani sadece erkeklerin yüzebileceği bir plaj projesidir. Bu projemiz sayesinde hem ilçemizin dış görünümüne ayrı bir estetik gelecek hem de iç turizme büyük katkılar sağlayacaktır. Elhamdulillah Müslümanız. Bizlerin de kendimize göre değer yargılarımız ve kırmızı çizgilerimiz vardır” dedi.

TAMAMEN ERKEKLERE HİZMET EDECEK BİR PLAJ

Projenin tamamen erkeklere hizmet edeceğini ifade eden Ariç, “Hiçbir şekilde kadınların kalkıp burada plaja girecekleri bir ortam oluşmayacak ve biz de bunun tedbirini alacağız. Plaj bayanlara kapalı olacak. Tamamen erkeklere hizmet edecek bir plaj. Toplumumuzun değer yargılarını ve dokusunu kesinlikle biliyoruz ve bu bizim için birinci derece ön plandadır. Bu noktada, toplumumuzun değer yargılarına en fazla hassasiyet göstereceğimizden hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bütün Sivil Toplum Kuruluşlarımızın şundan emin olması lazım; Biz Genç Belediyesi olarak toplumumuzun değer yargılarını, dini hassasiyetlerini ön planda tutarak projeler geliştiriyoruz. Hiçbir surette öyle bir düşüncemiz yoktur.  Bu konuda en fazla tepki gösterecek kimler varsa ve ne kadar hassaslarsa ben de o kadar hassasım. Dini noktalarda olan dikkatimi herkes çok iyi bilmektedir. Bu konuda en az onlar kadar hassasiyet göstereceğim” şeklinde konuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir