• DOLAR 32.597
  • EURO 34.785
  • ALTIN 2506.767
  • ...
Basel`de Susa ve Şeyh Said`i anma programı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BERN - Basel Said-i Nursi Vakfı, 26 Haziran 1992`de PKK`nin Susa köyünde gerçekleştirdiği katliamın yıl dönümünde düzenlediği programla şehit edilen 10 Müslüman`ı andı. Programda 29 Haziran`da 1925`te Diyarbakır Dağkapı Meydanı`nda idam edilerek şehit edilen Şeyh Said (ra) ve dava arkadaşları da anıldı.

Çevşen okunmasıyla başlayan program, Susa Şehitleri anısına hazırlanan 10 dakikalık sinevizyon gösterisiyle devam etti. Sinevizyon gösterisinin ardından mikrofonu alan Vakıf Genlik Kolları üyesi Hasan Kuyuldar, Bediuzzman Said Nursi (ra)`in, Şeyh Said ailesiyle karşılaştığı anı şiir edasıyla aktardı.

Kuyuldar`ın ardından konuşmasını yapmak üzere yerini alan araştırmacı yazar Zülküf Er ise, önce Susa`da yaşanan katliama değindi, daha sonra Şeyh Said (ra)`in kıyam hareketini özet bir şekilde anlattı.

"Bize anlatılanlardan ders çıkarmalıyız"

Sözlerine Kur`an-ı Kerim`den bazı aktarımlar yaparak başlayan Er, İslam davetçilerinin tarih boyunca katliamlarla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "Bize anlatıla gelenlerin tarihte kalmadığını bilmemiz gerekir. Hikaye olsun diye de anlatılmamış. Kur`an`da geçmiş döneme ait anlatılan olaylar, ibret almamız ve bir gün bizlerin de başına geleceğini bilmemiz için anlatılmıştır" dedi.

Susa`da katliamına da değinen Er, "Şehit edilenlerin hepsi sıradan birer köylüdürler. PKK o köylüleri sırf Müslüman oldukları ve İslam`ın ön gördüğü vecibeleri yerine getirdiklerinden dolayı hedef almıştır." diye konuştu.

Er, Silvan`a 11 kilometre uzaklıkta yaşanan katliam sonrası kimsenin yaralıları taşımak için köylülere araç vermediğini aktararak, yaralıların traktörle hastaneye götürüldüklerini söyledi. Er, Dünyanın her tarafında Müslümanların çalışmalarına tahammül edemeyenlerin camileri hedef almalarının da manidar olduğunu sözlerine ekledi.

"Şeyh Said kıyamı Nakşibendi eksenli bir kıyamdır"

Konuşmasının ilerleyen bölümünde Şeyh Said (ra)`in kıyam hareketine değinerek sürdüren Er, Şeyh Said kıyamıyla ilgili üzerinden pek durulmayan bir konuya dikkat çekerek, "Şeyh Said (ra)`in kıyamının bir özelliği vardır, -üzerinde pek durulmayan- Şeyh Said kıyamı Nakşibendi eksenli bir kıyamdır. Yani tarikat eksenli bir kıyamdır." ifadelerini kullandı.

Program, İslam şehitlerine yapılan dua ile son buldu. (Ahmet Bayram-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir