• DOLAR 32.567
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2491.533
  • ...
Şeyh Said'in mezarı açıklansın!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR  - Kendilerini Kürdistani Partiler olarak isimlendiren ve aralarında HAK-PAR, KADEP, Azadi İnisiyatifi, Tevgera İslami ya Gel ve Med Zehra'nın da olduğu gruplar, Şeyh Said Efendinin katledilişinin 89. yıl dönümünü münasebetiyle Diyarbakır Ulu Camii önünde bir basın açıklaması yaptılar.

 

Üzerinde Şeyh Said figürü bulunan Kürdistan Bayrağının açıldığı açıklamada, Kürtçe sık sık “Şehîd namırın" sloganları atıldı.

 

Grup daha sonra Ulu Camiden Dağkapı Şeyh Said meydanına doğru bir yürüyüş yaparak, Şeyh Said efendinin mezarının bulunduğu tahmin edilen Alman Hastanesinin önünde gül bırakarak Fatiha okudular.

 

Şeyh Said kıyamı kuzey Kürdistan'ın en önemli hareketi

Açıklamayı partiler adına Türkçe okuyan Vasıf Kahraman, Şeyh Said ve arkadaşlarının 29 Haziran 1925'te asıldığını ve Şeyh Sait hareketinin Kuzey Kürdistan'da en önemli hareketlerden biri olduğunu söyleyerek bu hareketin halk tarafından büyük bir destek gördüğünü ifade etti.

 

Kahraman, "Bu hareket halk arasında Şeyh Sait hareketi olarak değerlendirilmiş ve günümüze kadar bu gelmiştir. Kürtler tarih boyunca hiçbir milletin boyunduruğunu kabul etmemiş ve onların egemenliği altına girmemiştir. 1925 yılındaki kıyama 89 yıl sonra yani bugün baktığımızda kendi haklarını elde etme adına ortaya bir direniş halkası koymuş ve zalimlere karşı büyük bir direniş ve mücadele başlatmış bir kahraman görüyoruz." dedi. 

 

Şeyh Said'in katledilmesi Kürdistan halkınım mazlumiyetinin ve  sürgününün başlangıcı olmuştur

Şeyh Said hareketinin kısa bir süre içersinde yayılarak destek gördüğünü ve Kürdistan'da birçok şehirde taraftar bulduğuna dikkat çeken Kahraman, "bu hareket insanlar nezdinde bir kurtuluş ümidi olmuştur. Ancak Türk Devletinin çetin saldırıları vicdansızca baskıları sonucu bu hareket bertaraf edilmiş ve onbinlerce insan katledilmiştir. hareket bastırıldıktan sonra Şeyh Said efendi ile beraber onlarca dava arkadaşı darağacına çekilerek idam edilmiştir. Şeyh Said efendi'nin katledilmesi ise Kürdistan halkınım mazlumiyetinin ve  sürgününün başlangıcı olmuştur. 89 yıldır Şeyh Said kıyamı ile gündeme gelen sürgünler ve katliamlar günümüze kadar devam etmiş ve halen insanlar bunun mağduriyetini yaşıyorlar. ancak bilinmelidir ki bu mücadele haklarınızı elde etme hakkı mücadelesidir ve devam edecektir." ifadelerini kullandı.  

 

"İtibarları iade edilsin ve kabirleri açığa çıkarılsın"

Şeyh Said kıyamının bir ulusun özgürlük mücadelesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Kahraman, "bu mücadele, özgür geleceğimiz için devam edecektir. Bu duygularla Şeyh Said efendi ve arkadaşlarının 89'uncu şahadet yıldönümünü saygıyla anıyoruz. Son olarak şunu talep ediyoruz Şeyh Said efendi, Seyit Rıza ve Said-i Kurdi'nin itibarları iade edilsin ve kabirleri açığa çıkarılsın." çağrısında bulundu. (Ali Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir