• DOLAR 32.576
  • EURO 34.912
  • ALTIN 2438.71
  • ...
163 yıl aradan sonra evliya  türbesi ziyarete açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK- Hudut Tabur Komutanlığı ve askeri kışla olarak 163 yıl kullanılan Saray Burnu Kalesi’nde restore çalışmaları devam ederken, Kale içinde bulunan Şeyh Abdurranmane Veli Türbesi’ni inanç turizmi kapsamında her gün yüzlerce vatandaş ziyaret ediyor.

Cizre’de 163 yıl boyunca askeri kışla olarak kullanılan Hamidiye Kışlası daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi. Sultan Abdulhamit Han zamanında paşa olarak tayin edilen Cizre Miran aşiretleri Reisi Mustafa Paşa tarafında 19. yy ikinci yarısında Cizre ve Midyat ustalarına yaptırılan Hamidiye Kışlası, 163 yıl boyunca 4.Hudut Tabur Komutanlığı'nca komutan merkezi olarak kullanıldı.

Kışla daha sonra bakanlığa devredilip restore edilmesine karar verildi. Kısa süre önce Cizre Kaymakamlığı tarafından yapılan "Şehri Nuh Diriliyor Projesi" kapsamında restore çalışmaları başlatıldı. Hudut Tabur Komutanlığı ve askeri kışla olarak 163 yıl kullanılan Saray Burnu Kalesi’nde restore çalışmaları devam ederken, Kale içinde bulunan Şeyh Abdurranmane Veli Türbesi’ni inanç turizmi kapsamında her gün yüzlerce vatandaş ziyaret ediyor. Daha önce askeri birlik sınırları içinde bulunan Şeyh Abdurranmane Veli Türbesi 163 yıl boyunca vatandaşlar ziyaret edemiyordu. Uzun yıllar sonra ziyarete açılan türbe inanç turizmi kapsamında ziyaretçi akınına uğrarken, türbeyi ziyaret eden vatandaşlar türbe üzerinde dua edip yanlarında getirdikleri şeker, çikolata, bisküvi lokum ve çeşitli yiyecekleri çocuklara dağıtıyor. Türbeyi ziyaret eden vatandaşlar, türbenin eski hali, dar ve gelen vatandaşların rahatça türbeyi ziyaret edemediklerinden yakınırken, İçkale’de bulunan diğer yerler gibi türbeyi ve türbe çevresinin de restore edilmesini istediler.

Öte yandan, başta Hz. Nuh Nebi türbesi olmak üzere birçok tasavvuf ilim ve din aliminin türbesi Cizre’de bulunmaktadır. Cizre, inanç turizmi kapsamında Güneydoğu’nun en çok evliya türbelerine sahip bir yer olarak bilinmektedir. Ancak turizm acenteleri Cizre’de bulunmadığından dolayı birçok turistik mekân ve inanç turizmi yeterince tanıtılmadığı için kamuoyu bilmemektedir. (Abit Dündar-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir