• DOLAR 32.501
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2434.039
  • ...
Çin`de 9 Uygur`a Hapis Cezası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin, resmi adı Şincan olan Doğu Türkistan bölgesinde çıkan şiddet olayları nedeniyle dokuz kişiyi daha halk önünde yapılan bir yargılama sonunda hapse mahkum etti.

Çin devlet medyasının yaptığı açıklamaya göre, mahkumlar, cihat çağrısı yapmak ve etnik bölücülük suçlarından 3 ila 14 yıl arasında değişen cezalara çarptırıldı.

Çin’in Halkın Günlüğü adlı gazetesinde, 3,000`den fazla kişinin katıldığı yargılamada amacın halkın desteğini kazanmak olduğu belirtildi.

Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, Şincan’daki olaylar nedeniyle başlatılan ve bir yıldır devam eden soruşturma ve güvenlik baskınları çerçevesinde 380 zanlı tutuklandı, bunlardan 315’i mahkum edildi.

Geçtiğimiz yıl Şincan bölgesinde çıkan ve sivilleri hedef alan organize saldırılar nedeniyle 200’den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Müslüman Uygur etnik kökenli halkın azınlıkta olduğu Şincan’da teröristlerin radikal dinci, bölücü bir devlet kurmaya çalıştığını öne süren Çinli yetkililer, diğer ülkelerden destek alan militanlara karşı mücadele verdiklerini belirtiyor.

Bölgedeki Uygur halkın çoğunluğu, devlet tarafından ayrımcılık yapıldığını ve baskı altında yaşadıklarını savunuyor. Özellikle dini ibadet konusunda birçok kısıtlamaya maruz kaldıklarını belirten Uygurlar, devletin ayrımcılık yaparak, etnik çoğunluğu oluşturan Hunlar`ı kolladığını öne sürüyor.

Geçen hafta Hotan Şehri yakınlarında meydana gelen olayda polis karakoluna bombalı saldırı yapmak isteyen 13 kişi, polisler tarafından vurularak öldürüldü.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir