• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Sultan Kösen: Yalan haberler yüzünden yıpranıyorum
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - 2 metre 51 santimlik boyuyla Guinness Rekorlar Kitabı'na dünyanın en uzun boylu adamı olarak giren Sultan Kösen'in geçen yıl evlendiği eşi Merve Kösen amcaoğlunun cenazesine katılmak için gittiği Suriye'den bugün döndü. Ancak basında yer alan haberlerden rahatsız olan Sultan Kösen, eşi ile birlikte kameralarının karşına çıkarak medyada çıkan haberleri yalanladı.

Abartılı haberlerden zarar görüyorum

Bir yakının taziyesine katılmak üzere eşinin Suriye’ye gittiğini belirten Sultan Kösen, “Ailesinden biri vefat etmişti. Biz amcası olarak duymuştuk. Ancak kendisi gittiğinde meğer amcası değil amcaoğluymuş. Eşim taziye nedeniyle Suriye’de bir gün kaldıktan sonra dün Mardin’e geldi. Sağ olsun biz Vali beye hayırlı olsun gittiğimizde bize çok yardımcı oldu. Elinden gelen bütün imkânları seferber etti. Eşim de dün Türkiye’ye hiçbir sorun yaşamadan geri döndü. Şuan da yanımda... Gerçekten bu aslı astarı olmayan haberler yüzünden çok yıpranıyoruz. Bazen psikolojim bile bozuluyor. Bu tür abartılı haberlerden dolayı sürekli zarar gören ben oluyorum.” dedi.

“Binlerce kişi beni aradı”

Haberlerden dolayı binlerce kişinin kendisinin telefonla aradığını, internet yolu ile mesaj gönderdiğini söyleyen Kösen, “İşte Sultan’ın eşi Sultan’ı bıraktı, Suriye’ye gitti. Bilmem parasını kaçırdı, bilmem altınlarını götürdü. Altınları kaçırdı diye sayısı haber ve yorum yapılıyor. Biz de bugün bu haberleri yalanlamak için bu toplantıyı yapma ihtiyacı duydum. Sizler de beni yalnız bırakmadığınız için sağ olun sizlere de teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

“Köyde hayat bana iki kere katlanarak zorlaşıyor”

Dünyanın en uzun adamı olarak 5 senedir Guineess Rekorlar Kitabında yer aldığını hatırlatan Kösen sözlerini şöyle sürdürdü: “Bütün dünyayı gezdim dolaştım ne yazık ki bu köyde bulunduğum ortamda yaşamak bana çok zor. Boyumdan dolayı rahat bir şekilde hareket edemiyorum. Derik’in bu küçük köyü Dede’de yaşamak gerçekten hayat bana iki kere katlanarak zorlaşıyor benim için. Zaten çok küçük bir köy 20-30 hanelik bir köyde yaşıyoruz. Burada hayat çok zor... Ulaşım sıkıntısı yaşıyorum. Normal arabalara binemiyorum. Boyuma göre geniş de bir arabam yok her gün Mardin’e gidip gelebileyim. Kendime ait bir evim de yok. Burada baba ocağında kalıyorum. Evin kapıları çok küçük, hiçbir şey boyuma göre değil.” dedi.

Mardin merkezde bir ev talebi

Eşinin Arapça kendisinin ise Türkçe ve Kürtçe bildiğini dile getiren Kösen, “Eşimle her ne kadar gönül dili ile anlaşsak da eşimin en büyük sorunu dil sorunu. Eşimin Türkçe veya Kürtçe öğrenecek bir kursa gitmesi lazım. Benim de gerek Mardin’imizi gerekse de ülkemizi daha güzel anlatabilmek için İngilizce öğrenmem gerekiyor. Ancak bu köyde bu şartlar bu imkânlar ne yazık ki yok. Bunun için Mardin’de bir ev veya bir ofis tutulursa hem Mardin’i ziyaret eden turistlere hem de sosyal anlamda ihtiyaçlarımı giderebileceğim. Eşim Türkçe kursuna ben de İngilizce kursuna gidebileceğim. Boyum sayesinde bütün dünyayı dolaşıyorum. İngilizceyi bilmediğim için de güzel Mardin’imizi güzel Türkiye’mizi hakkı ile tanıtamıyorum. İngilizceyi konuşabilseydim kültürümüzü, yemeklerimiz, geleneklerimizi kültür kenti Mardin’imizi gittiğimiz yerde anlatabilecektim. Herkese söyler anlatırdım, bütün dünya Mardin’i bilsin tanısın diye.” ifadelerini kullandı.

“Gelen davetleri değerlendirmeye devam ediyorum”

Ramazan ayı münasebetiyle Türkiye’mizin farklı şehirlerinde davet aldığını açıklayan Kösen, ay boyunca farklı etkinliklere katılacağını söyledi. Gelen davetiyeleri değerlendirmeye devam ettiğini kaydeden Kösen, “Çok farklı insanlardan, farklı kurumlardan, farklı yerlerden davetiyeler gelmeye devam ediyor. Gerek film yönetmenlerinden, gerek belgesel yapımcılarından, gerekse de reklam çekimleri için ger gün farklı farklı talepler geliyor. En son İstanbul’da bir reklam filminde oynamıştım.” dedi.

Karabük’teki kız

Kösen, Karabük’ten Guinness Rekorlar Kitabına giren kız için ise “Karabük’ten 2 metre 13 santim boyu ile rekorlar kitabına giren kardeşimizi öğrenmemle çok sevindim. Ancak kendisi de benim gibi çok büyük sağlık sorunları çekiyor. Uzun olmasıyla, Türkiye’den bir kişinin daha uzun boyu ile Guinness’e girmesi ile mutlu oldum ancak sağlık sorunlarından dolayı da üzüldüm. İnşallah medya aracılığı ile bu kızımızı tedavi etmek isteyen sponsorlar bulunur ve en kısa sürede sağlığına kavuşur. Sağlığına kavuştuğunda Türkiye’den güzel bir ikili oluruz. Türkiye tanıtmak için kaldığımız yerden devam ederiz.” dedi.

“Gönül dili ile anlaşıyoruz ama konuşma dilinde sıkıntı yaşıyoruz”

Kösen sözlerini şöyle sürdürdü: “İşte eşim yanımda gerçekten Suriye’deki iç savaştan dolayı vefat eden amcaoğlum için hem taziyeye hem de ailesine ziyaret için gitmişti ve dün de geri döndü. Dün geldiğinden beri bana iki saat boyunca Suriye’yi anlatıyordu. Suriye’den yaşan insanlık dramını, orada yaşanan zorlukları, halkın geçirdiği zor günleri anlattı. Yeme içme sıkıntısı hat safhada. Elektrik sıkıntısı içme su sıkıntısı var. Hayat pahalığından, iletişim kuramamadan masum insanların ölümünü anlatıyordu. Ramazan ayının gelmesi oradaki durumun daha da vahamet kazandığını ve bir ana önce oraya yardım edilmesi gerektiğini anlatıyordu. Dil sıkıntımız olduğu için konuşamıyor. O Arapça konuşuyor ben ise Türkçe ve Kürtçe. Anlaşmakta zorluk yaşıyorum. Gönül dili ile anlaşıyoruz ama konuşma dilinde sıkıntı yaşıyoruz. Onun için dedim eşimin Türkçe eğitim alması lazım diye. O da haberlerden dolayı çok üzüldü. Ben ona gazetelerde internetlerdeki haber ve yorumları ona söylediğim de o da çok üzüldü. Ben buradayım işte bu tür yalan haberleri nerden çıkarıyorlar. Bana diyor ki ben ölüme kadar senin yanındayım. Sen beni bırakmazsan ben asla seni bırakmam diyor.”

“Sultan Köse Müzesi bile kurulabilir”

Sultan Kösen’in menajeri Mehmet Veysi Bora ise şunları söyledi: “Kendisi ile yaptığımız menajerlik antlaşması ile artık bütün programlarını, çalışmalarını, reklam kataloglarını, açıklamalarını ve çekimleri ile birebir ben ilgileneceğim. Bu anlamda bu tür haberler Sultan’a yarar yerine zarar veriyor. Kendisi ailesinden çok kendi boyu ve Türkiye için Guiness Rekorlar Kitabı’ndaki rekoru ile anılmak istiyor. Kendisine Türkiye’nin her yerinden farklı talepler teklifler gelirken bu tür haberler kendisini rencide ediyor. Eşine Türkiye’ye gelmesi için bir zorluk çıkarılmazken gidip te sanki Türkiye’ye girişine izin verilmiyor şeklinde yansıtılması yanlıştır. Kendisine Mardin'de bir daire verilmesi halinde Mardin'in tanıtımı dünya genelinde çok iyi yerine getirecek. Sultan Kösen'in ikamet ettiği yerin şehir merkezinden 70-80 km uzakta olması ulaşımı imkânsız hale getiriyor. Sultan Kösen için Mardin'de bir müze bile kurulabilir, giydiği elbiseleri, ayakkabıları, yemek yediği kaplar, hepsi birer turistlerin ilgisini çekecek türdendir.” (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir