• DOLAR 32.596
  • EURO 34.802
  • ALTIN 2409.248
  • ...
`Küçük bahanelerle oruç tutmamak yanlıştır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN – On bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayı yarın başlıyor. Ramazan ayında kimlerin oruç tutup kimlerin tutmaması gerektiği ile ilgili görüşünü aldığımız bölge âlimlerinden Batman İmam Hatip-Der Başkanı Molla Osman Teyfur, aydınlatıcı bilgiler verdi.

“Her halükarda oruç tutmak daha hayırlıdır”

Oruç bozma ruhsatı hakkında detaylı bilgi veren Molla Teyfur, “Aklı başında olan, ergenlik çağına varmış (baliğ), seferde olmayan, sıhhatli olan, hasta olmayan, Müminlerin Ramazan ayında oruç tutmaları farzdır. Ramazan orucunu tutmama ruhsatı olan bazı sınıf insanlar var ki; bunlar da hamile, süt emziren, hasta ve yolculardır. Allah, bunlara oruç tutmama ruhsatı vermiştir. Bunlar hasta oldukları zaman diliminde veyahut da seferdeyken başka günlerde oruç tutmak üzere iftar edebilirler. Fakat oruç tutmaları her halükarda kendileri için daha hayırlı ve daha sevaptır. Onun için tutamayacak durumda hasta olanlar veyahut da hastalıkları geç şifa olacak olanlar yani oruç tuttukları takdirde hastalıkları fazlalaşacak ya da geç şifa bulacak kişiler oruç tutmayabilirler. Ramazan dışındaki başka bir zamanda kaza edebilirler.” İfadelerini kullandı.

“Küçük hastalığı bahane edip oruç tutmamak yanlıştır”

Doktorların izin verdiği hastaların dışında kendi kafasına göre oruç bozmanın doğru olmadığını belirten Molla Teyfur, “Seferleri günaha ve isyana olmayanlar da seferi oldukları takdirde oruç tutmayabilirler. Bir kötülük yapmak üzere sefer yapılıyorsa kesinlikle bu İslam’ın meşru gördüğü bir sefer olmadığı için oruç tutamazlık edemezler. Bu seferde oruç tutmayanlar, Ramazan bittikten sonra kaza etmelidirler. Özellikle bugün bazı insanlar en küçük rahatsızlığı bile özür zannederek oruç tutmamayı tercih ediyorlar. Ya da herhangi bir sınava girdikleri için oruç tutmayacaklarını söyleyenler vardır. Bu kesinlikle yanlıştır. Allah’tan korkan, muttaki bir doktorun, ‘oruç tutarsan zarar görebilirsin, hastalığın iyileşmeyecek, hastalığın artacak’ gibi bir durum söz konusu olduğu vakit hasta kişi oruç tutmayabilir. Bunun dışındaki diğer şeyler birer vesvesedir. Şeytanın bir oyunudur. Müslümanlar olarak bunlara karşı uyanık olmalıyız. Sınav olsun, çalışma olsun, bunlar orucu yemeye ruhsat sayılacak unsurlar değildir.” diye konuştu.

“Oruç bozma hamile, süt emziren, hasta ve seferde olan kişiye verilmiştir”

Oruç bozma ruhsatı olanlar hakkında da bilgi veren Teyfur hoca, “Oruç bozma sadece kendileri için bir korku olan süt emziren bayanlar, hamileler, hasta ve seferde olan kişiye verilmiştir. Bunların dışındaki kişilere oruç bozma ruhsatı söz konusu değildir. Hamile bayanlar ve çocuklarına süt emziren bayanlar, eğer kendileri için bir korku varsa ya da bebekleri için bir korku söz konusu ise onlarda başka zamanda kaza etme şartıyla o anda oruç tutmayabilirler. Daha sonraki zamanlarda onlarda oruçlarını kaza etmelidirler.” ifadelerine yer verdi. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir