• DOLAR 32.516
  • EURO 34.977
  • ALTIN 2435.327
  • ...
Şerabi: Darbe Ortağı Mısır Yargısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır İçin Hakimler Hareketinin İstanbul`da düzenlediği basın toplantısında konuşan hareketin sözcüsü ve İnsan Hakları Takip Örgütü (HRM) Ortadoğu Temsilcisi Hakim Velid Şerabi, "İnsan hakları konusunda birçok skandala imza atan, çifte standartla hareket eden Mısır yargı sisteminin, biraz olsun insafa gelip binlerce insanı kasten katleden darbeciler hakkında dava açtığını görmedik" dedi.

"Darbe ortağı Mısır yargısı"

Hareketin kurucularından Hakim Muhammed Avad da "Zulme ortak olan yargıçlar, darbe yönetimi yıkıldığında adalet karşısına çıkarılarak hak ettikleri cezaya çarptırılacak. Skandal kararlara imza atan darbe ortağı yargı, bir balondan ya da `Rabia` işaretinden dolayı çocukları tutuklayabilecek kadar komik tutum sergiliyor. Sadece darbeye karşı olduğu için on binleri tutuklayıp işkencelere maruz bırakan Mısır yargısı, Mübarek döneminde suçları sabit olanların ise teker teker beraatlerine karar veriyor" değerlendirmesini yaptı.

Hakim İmad Ebu Haşim ise darbenin üzerinden geçen bir yılı peygamberimiz Hz. Muhammed`in hanımı Hz. Hatice ve amcası Ebu Talip`in vefat ettiği "hüzün yılı"na benzeterek "Bu bir yıl, çağımız İslam ümmetinin, zulüm ve katliamlarla geçirdiği yeni bir hüzün yılıdır" ifadesini kullandı.

Toplantısının ardından, Hareket adına basın mensuplarına dağıtılan yazılı açıklamada, Mısır`da darbecilerin yargınını tepesindeki kişiyi ülkenin başına getirdiği belirtilerek şöyle denildi:

"Yargı da halkın açık şekilde boykot ettiği seçimden darbenin mimarını kazanan olarak açıkladı ve ülke yönetimini kendisine teslim etti. Darbenin üzerinden geçen bir yılda Mısır yargısı, darbecilerin başarıya ulaşması için kullanılan bir araç haline geldi. Ülkenin dört bir yanında gerçek mermiler kullanılarak kanı dökülen binlerce Mısırlının hakkını araması gereken yargı, Ortaçağ engizisyon mahkemelerinin kilise adına yaptığı gibi, darbecileri koruyup karşıtlarını linç eder hale geldi"

Açıklamada, 25 Ocak devriminin hedeflerinden vazgeçilmeyeceği kaydedilerek "Ya yargı devrimi yıkacak ya da devrim yargıyı yeniden olması gerektiği yere, halkın hizmetine amade hale getirecek" denildi.

Mısır İçin Hakimler Hareketinin geçen hafta Afrika İnsan Hakları Mahkemesinde açtığı darbe karşıtı davanın kabul edildiği açıklanmıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir