• DOLAR 32.57
  • EURO 34.929
  • ALTIN 2436.602
  • ...
Mardin'de çiftçilerin eylemi sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - DEDAŞ’ın bankalardaki tarımsal destekleme prim alacaklarına elektrik borçları nedeniyle bloke konulduğunu gerekçe göstererek eylemler düzenleyen Mardinli çiftçiler, bugün de yürüyüş yaptılar.

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'nin (DEDAŞ) Mardin İl Binası önünde toplanan çiftçiler, önce basın açıklaması yaptılar, ardından Mardin Valiliğine doğru yürüyüşe geçtiler. Karayolları Parkı önünde durdurulan grup içerisinden 4 kişi Vali Yardımcısı Selim Palamut ile görüştü.

Mahmut Ertaş'ın başkanlığındaki heyet, Vali Yardımcısı Selim Palamut'la yaklaşık bir saat görüştü. Heyet, çiftçilere gönderilen elektrik faturalarının tekrar gözden geçirilmesini, tarımsal destekleme prim alacaklarına konulan blokenin kaldırılmasını, DEDAŞ'ın üst yönetimiyle yapılan görüşmeler hakkında bilgilendirilmelerini ve mısır ekme döneminde elektrik kesintilerinin önüne geçilmesini talep etti.

Palamut da, "Çiftçilerimiz, haklarını yasal yollardan araması gerekir. Çiftçilerimizin, tüm talepleri ve sıkıntıları gerekli yerlere iletildi ve iletilecek. Şirket, elektrik kesintisinin önüne geçmek için elinden geleni yapacağını bize bildirdi." dedi.

Görüşmeden sonra eylem yapan heyet, görüşmeler hakkında çiftçileri bilgilendirdikten sonra çiftçiler dağıldı. 

Basın açıklamasını ise çiftçiler adına Akdoğan Mahallesi Muhtarı Mahmut Sarıdağ okudu. Hiç kimsenin evinden kalkıp DEDAŞ'ın önüne sorun çıkarmak için gelmediğini belirten Sarıdağ, yıllardır süren elektrik sıkıntısının bölge çiftçisini perişan ettiğini ve Exim şirketinin elektrik dağıtım işini devralmasıyla bölge halkının daha önce hayal bile edemeyeceği kanun dışı uygulamalarla karşı karşıya kaldığını ileri sürdü.

Araç ve arıza ekipleri sayısının düşürülmesi ve gece vardiyalarının kaldırılması sebebiyle gece oluşan arızaların ertesi güne sarkmasının kendilerini zor durumda bıraktığını ifade eden Sarıdağ, "Elektrik kesintilerinde çiftçinin en hassas dönemlerini yani ürünün suya en çok ihtiyaç duyduğu dönemleri gözetlediler. Kurumla hiçbir bağı olmayan insanlara çiftçi kayıt sistemi üzerinden kayıt dışı borç çıkardılar. Kanuni olmayan uygulamalardan dolayı çiftçi desteklerine bloke koydular. Abonesi olup da Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) bazında kaydı olmayan kişilere borç çıkarmaya başladılar. Çoğu işletmeye iki defa borç göndermiş olacaklar. Şimdi de mesken, tarımsal borçlu-borçsuz ayırımı yapmadan bölge halkını yıldırma amaçlı günde 16 saati bulan kesintileri uygulamaya başladılar. Bunca hakarete, zulme rağmen, korumaya alınan bu şirketten kim hesap soracak." dedi.

Sarıdağ, bundan sonra oluşacak olumsuz sonuçlardan kendilerinin sorumlu olmadığını, DEDAŞ'ı sorumlu tutuklarını söyledi. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir