• DOLAR 32.562
  • EURO 34.858
  • ALTIN 2425.552
  • ...
"Manevi değerlerin yükselmesi intihar sayılarını azaltabilir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun Diyarbakır için açıkladığı intihar verilerini değerlendiren Dicle Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Abdullah Atlı, Türkiye’de intihar oranlarında büyük artış yaşandığını kaydetti.

İntihar edenlerin yarısından fazlasının 15-24 yaş arası gençler olduğunu ifade eden Atlı, manevi değerlerin yükseltilmesi ve toplumda uyuşturucu kullanımının azaltılması durumunda intihar sayılarında azalma görüleceğini söyledi.

"Üç bin 189 intiharın 325’i uyuşturucudan kaynaklanıyor"

Uyuşturucu kullanımının arttığına dikkat çeken Atlı, “Türkiye’de 2013 yılında meydana gelen 3 bin 189 intiharın yaklaşık 325'i uyuşturucu madde ile ilişkili bulunmuş. Bunlar üzücü rakamlar. Uyuşturucu ve alkol madde kullanımı azalırsa intihar sayılarında da azalma olur. Bu konularla ilgili imamlar, öğretmenler, doktorlar, psikologlar ve sosyal çalışmacılar olarak hepimiz görev almalıyız.” diyerek, intihar oranlarında azalma yaşanabilmesi için sosyal çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini kaydetti.

Atlı, gençlerin intihar vakalarında ilk sırada yer aldığını belirterek, bu intiharlarda öncelikli sebebin psikiyatri hastalıkları olduğunu vurguladı.

“Manevi değerlerin yükselmesi intihar sayılarını azaltabilir”

Toplumda manevi değerlerin yüksek olması durumunda intihar sayılarında azalma yaşanabileceğini ifade eden Atlı, “Toplumumuzun yüzde 90’a yakını İslam dinine inanıyor. İslam dininde ise intihar yasaktır. Dünyada intihara sıcak bakan tek tanrılı inanç yoktur. Bu anlamda manevi değerlerin yükseltilmesi intihar sayılarını azaltabilir. İnsanların birbirleriyle daha sık görüşüp daha fazla kaynaşması da intihar oranlarını düşürür.” dedi.

Konu ile ilgili ailelere çağrıda bulunan Atlı, “Aileler, şüphelendiği en ufak intihar durumunda bile profesyonellere başvurmalı.” dedi. (Hamza Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir