• DOLAR 32.558
  • EURO 34.89
  • ALTIN 2425.704
  • ...
Klima alırken ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Mersin Makine Mühendisleri Odası Başkanı Alper Turna yaptığı açıklamada, iç ünite bakımları ve temizlikleri düzenli yapılmayan, ortam içerisinde uygun olmayan hava akımları yaratan klima cihazlarının sağlık açısından ciddi riskler taşıdığını vurguladı.

Klima kullanıcılarının verilen önerileri dikkate alması gerektiğini belirten Turna,  klima seçilirken, klimanın takılacağı mekânın özellikleri, hacmi, güneş ışınlarından etkilenme ve yalıtım durumunun göz önüne alınması gerektiğini söyledi.

Enerji verimliliği yüksek "A Tipi" cihazlarını öneren Turna, “Kış için konfor sıcaklığını 20-22 °C olarak, yaz için ise dış hava sıcaklığından 10 °C daha düşük sıcaklık değerine ayarlamak (Örneğin dış sıcaklık 36 °C iken iç ortam 26 °C) yeterli olacaktır. Klima cihazlarının sıcaklık iç ünite ayarları, insan sağlığı ve konfor açısından 24 °C`nin altına düşürülmemelidir” dedi.

“Cihazın dış ve özellikle iç ünitenin, hava filtresinin ve dış ünitenin serpantinleri sık sık temizlenmeli ve hatta yıkanmalıdır” diyen Turna, klima cihazlarına yılda iki sefer periyodik bakım yapılması gerektiğini vurguladı.

Turna, son olarak “Periyodik bakım ve temizliğin yanı sıra klima kullanıcılarının sağlık için dikkat etmesi gereken önemli kurallar var. Hiçbir çeşit klimanın önünde terli şekilde asla oturulmamalı, araç klimalarının yönü ise yüze ve göğse değil, ön cama doğru ayarlanmalıdır. Özellikle iş ve alışveriş merkezi yönetimleri, işletme masrafını düşürmek amacıyla, taze hava oranlarını yetkili mühendisler tarafından hesaplanan standardın altına asla düşürmemelidirler.” tavsiyelerinde bulundu. (Osman Öksüz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir