Güneydoğu Anadolu`nun Tarihi Kürtçe Belgelendi
Batman`ın Hasankeyf ilçesinde yaşayan canlı kaynaklarla yapılan Kürtçe sözlü tarih görüşmelerinin filme kaydedilmesiyle yöre tarihinde yaşananlar, resmi tarihe kaydedilmeyen bilgiler ve bilinmeyenler belgelendi.
BATMAN - Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Cereci`nin 9 kişilik bir ekiple yaptığı çekimlerde, 20. yüzyılın başlarında doğan 89 yaşındaki Halil Zengin ve 70 yaşındaki Nasibe Özdemir`le yapılan Kürtçe görüşmelerde yaklaşık 80 yıl önce Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nin koşulları, ekonomik yapı, insan ilişkileri, başkentte yaşananların yöreye yansımaları, Türkiye`deki gelişmelerin değerlendirmesi, yaşlı kuşakların gençlere bakışı dile getirildi. Motorlu araçların, elektronik aygıtların, radyonun, televizyonun olmadığı köylerde yaşayan Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan görüşmelerde, Türkiye`de yaşanan siyasi değişimlerle kültürel yapının da değiştiği, insanların yaşama ve dünyaya bakışlarından beklentilerine kadar hemen hemen tüm alanlarda dönüşüm yaşandığına dikkat çekildi. Modern pek çok olanakların yokluğuna, yoksulluğa, ulaşım ve haberleşme konularındaki sıkıntılara rağmen insanların büyük bir huzursuzluk içinde olmadığının vurgulandığı sözlü tarih görüşmelerinde, manevi duyguların ve geleneksel insan ilişkilerinin toplumsal yapıyı diri ve sağlam tutmada büyük rol oynadığı belirtildi. Diyalog "Kürtçe" Alt Yazı "Türkçe" Olacak Tarkan Demir`in kameramanlık yaptığı Kürtçe tarih belgeselinin Türkçe altyazıyla kurgulanarak, yöre tarihinin genç kuşaklara aktarılacağı dile getirildi. Halid Coşkun - İLKHA
20. yüzyılda yaşanan savaşlara, ekonomik bunalımlara, yokluklara rağmen insanların eskiden birbirlerine yardımcı olduklarını, birbirlerini koruduklarını, birbirlerinin sıkıntılarını gidermek için çabaladıklarını belirten canlı tarih kaynaklarının, o dönemlerde toplumun samimi insan ilişkileri ve manevi değerlerle sürekliliğini koruyabildiğini anlattıkları bildirildi. Katırlarla yapılan seyahatlerden, büyük ailelerin bir arada oturduğu akşamlarda anlatılan efsanelerden, yaşlıların kendi aralarında yaptıkları samimi şakalardan, zorlu hac yolculuklarından söz edilen film çekimlerinde, samimiyete dayalı insan ilişkileri ön plana çıktı.