• DOLAR 32.379
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2325.951
  • ...
Ramazanda Sıcaklıklar Mevsim Normallerinde Seyredecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye`nin Basra Alçak Basınç Merkezi`nin etkisinde olduğunu ve bugün itibarıyla ülkede yağış beklenmediğini belirtti.

Hava sıcaklıklarının artmaya devam etmesinin ve mevsim normallerinin 3 ila 7 derece üzerinde seyretmesinin öngörüldüğünü vurgulayan Eroğlu, "Yarın ise sıcaklık artışının yurdun kuzeybatı kesimi dışında devam etmesi, havanın az bulutlu ve açık olması, öğleden sonra Batı Karadeniz`in iç kesimiyle İç Anadolu`nun kuzeybatısı ve Trakya kesiminde gök gürültülü sağanaklar görülmesi bekleniyor" dedi.

Ramazanın ilk günü

Eroğlu, ramazanın ayının ilk günü olan 28 Haziran`da hava sıcaklığının yurdun kuzeybatı kesimlerinde 3 ila 7 derece azalması ve mevsim normalleri civarına düşmesinin beklendiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Güney ve doğu kesimlerde ise sıcaklıkların artmaya devam ederek normal değerlerinin üzerinde seyretmesi tahmin ediliyor. Batı ve Orta Karadeniz, İç Anadolu`nun kuzey ve doğusu, Doğu Anadolu`nun kuzeydoğusu, Sakarya, Bilecik ve Kütahya çevrelerinde gök gürültülü sağanak meydana gelmesi bekleniyor."

Pazar günü hava sıcaklığının yurdun kuzeydoğu kesimlerinde biraz azalmasının diğer yerlerde ise önemli bir değişiklik olmamasının beklendiğine işaret eden Eroğlu, Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu`nun kuzeyinde sağanak geçişlerin görüleceği diğer bölgelerin ise açık ve güneşli olacağının tahmin edildiğini anlattı.

Hava sıcaklıkları batı bölgelerde tekrar artacak

Ramazan ayının 3, 4, 5 ve 6. günleri Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu`nun kuzeydoğusunda kısa süreli sağanak geçişlerin görüleceğini ifade eden Eroğlu, "Diğer yerlerin ise açık ve az bulutlu olacağı tahmin ediliyor. Hava sıcaklığının batı bölgelerden itibaren tekrar artmaya başlayacağı ve mevsim normallerinin birkaç derece üzerinde seyredeceği bekleniyor" değerlendirmesinde bulundu.

Eroğlu, 4 ve 5 Temmuz günlerinde hava sıcaklıklarının tekrar azalarak yurt genelinde mevsim normalleri civarına düşeceğine dikkati çeken Eroğlu, bu tarihlerde yurdun kuzey kesimlerinde gök gürültülü sağanaklar görülebileceğini, diğer yerlerin ise açık ve güneşli geçmeye devam edeceğini bildirdi.

Ramazanın 2. 3. ve 4. haftaları

Orta vadeli ve aylık tahminlere göre, ramazan ayının 2, 3 ve 4. haftalarında hava sıcaklıklarının Türkiye`nin büyük bir bölümünde uzun yıllar ortalamalarında olacağının altını çizen Eroğlu, şöyle devam etti:

"Ancak iç bölgelerde uzun yıllar ortalamalarının 1 ila 2 derece üzerinde sıcaklıkların görülmesi öngörülüyor. Diğer yandan ramazan ayı için yağış tahminlerine baktığımızda ise temmuzun yağışın en az olduğu aylardan biri olduğu biliniyor. Yağış miktarı tahmininde, Türkiye`de uzun yıllar ortalamalarından bir sapma beklenmiyor."

Orman yangınlarına ve güneş çarpmalarına dikkat

Eroğlu, aşırı sıcakların görüleceği bölgelerde yaşanabilecek güneş çarpmaları ve orman yangınlarına karşı uyarılarda bulunarak, şunları kaydetti:

"Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 10.00-16.00 saatlerinde, yüksek sıcaklığa karşı hassasiyeti olanlar, kronik hastalığı bulunanlar, yaşlılar, çocuklar, engelliler ve hamileler güneşte kalma süresini en aza indirmeli ve koruyucu tedbirler almalıdır. Ayrıca, yüksek sıcaklıkların yaşandığı günlerde meydana gelebilecek orman yangını riskine karşı vatandaşlarımız ve ilgililer duyarlı ve tedbirli davranmalı."

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir