• DOLAR 32.375
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.621
  • ...
"Hiç kimse kimsesiz kalmasın bu Ramazan ve her zaman"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yılki Ramazan ayı teması  “Hiç kimse kimsesiz kalmasın bu Ramazan ve her zaman” konusu seçildi. Bu kampanya çerçevesinde Batman İl Müftülüğünce Batman’da Ramazan’a özel çalışmaların yapılacağı açıklandı.

Batman İl Müftüsü Hasan Çağlar yayınladığı basın açıklamasında, “Batmanlı kardeşlerimizin ve tüm İslam âleminin Ramazan ayını tebrik ediyor, fazilet ve hikmetine uygun şekilde huzur içinde makbul oruç ve ibadetlerle bu mübarek ayı değerlendirmeye cümlemizi muvaffak eylemesini Cenab-ı Allah’tan diliyoruz.” dedi.

Ramazan orucunun bir adet ya da gelenek olmadığını açıklayan Çağlar, “Ramazan ayı orucunu tutmak,  Allah’ın emrettiği ve dinimizin beş temel esasından biri kıldığı maddi ve manevi hikmet ve faydaları çok olan mühim bir ibadettir. Bir adet, bir gelenek değildir. İman, ibadet ve sevap yönü gaye edinilerek oruç tutulur. Bu niyet ve gaye ile değil de gündüzleri aç ve susuz kalınan ve akşam iftarda ve sonrasında mide ve nefsin her ihtiyacı telafiyen karşılanan bir ay olarak görüp, bu anlayışla geçirmek, dini bir değerlendirme olmaktan uzak olur.” ifadelerin kullandı.

“Bütün azalarla oruç tutulmalıdır”

Oruca ihlâsla niyet edildiğini söyleyen Çağlar, “Sadece Allah’ın emri olduğuna ve sevabına inanılarak tutulmalıdır. Ruh, kalp ve bütün azalarla oruç tutulmalıdır. Oruç tutan insan, imsak vaktinden iftar vaktine kadar uzun süren bir ibadetin içinde olduğunu bilmelidir. Namazda iken namazı bozan ve sevabını gideren şeylerden uzak durulması gerektiği gibi oruçlu iken bu ibadetin kazandıracağı sevabı kaybettirecek veya azaltacak davranışlardan da kaçınılmalıdır.” dedi.

Mukabelelere katılma çağrısı

Mukabelelere imkânlar dâhilinde katılma çağrısında bulunan Çağlar, “Mübarek ayda fakir ve muhtaç insanların bütün sene boyunca çektikleri ızdırapları düşünmeliyiz. Şefkat ve merhamet duygularımızın inkişafıyla zekât, hayrat, hasenat vs. yardımlarla sıkıntılarını giderme görevimizi hakkıyla yerine getirmeliyiz. Camilerde ve Kur’an Kurslarında okunan mukabelelere imkânlar dâhilinde iştirak edilmelidir. Verilen vaazlar, yapılan dersler gerektiği şekilde takip edilerek ihtiyaç duyulan dini bilgiler alınmada kusur edilmemelidir.” ifadelerine yer verdi.

“Oruç, aç ve susuz kalmaktan ibaret olmamalı” diyen Çağlar, “Hikmet ve faydalarına uygun şekilde tutularak Allah’ın rızasıyla maddi ve manevi, dünyevi ve uhrevi,  bireysel ve toplumsal faydalar sağlayacak tarzda oruç ibadeti eda edilmelidir. Allah mübarek Ramazan ayını emrettiği şekilde geçirmeye cümlemizi muvaffak eylesin. Ramazan ayımız mübarek olsun. Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi cümlemizin üzerine olsun.” İfadelerini kullandı.

Ayrıca Batman İl Müftülüğü, Ramazan Ayı özel programlarını ise şöyle sıraladı:

- “Ramazan ayı boyunca Emniyet Müdürlüğü karşısında bulunan Tenzil Camiinde Hatimle Teravih Namazı kılınacak.

- Mübarek ayın ibadet ruhu ile yaşanması için tüm camilerde cemaatin durumuna göre tespit edilecek bir namaz vaktinde mukabele (Karşılıklı Kur’an Okuma) programı uygulanacak.

- Her camide vaazlar verilecek ve ilmihal dersleri verilecek.

- Mevcut vaizlerimizin yanı sıra Diyanet İşleri Başkanlığı’nın İlimizde görevlendirdiği vaizler İlimiz Merkez ve İlçelerde görev yapacaklar.

- “Hiç Kimse Kimsesiz Kalmasın Bu Ramazan ve Her Zaman” kampanyası çerçevesinde muhtaç ailelere gıda yardımı, iftar programları ve 2 grup halinde fakir aileler ziyaret edilerek evlerinde iftar yapılacak ve yardımda bulunulacak.

- Mahalli Radyo ve TV’lerde uygun saatlerde dini sohbetler düzenlenecek.”

İl Müftülüğünde Ramazan ayı öncesi personelle yapılan toplantıda, teravih namazlarının hızlı kıldırılmaması ve tadil-i erkâna riayetle bu namazın kılınmasının önemi üzerinde duruldu. Adet olduğu şekilde hızlı kıldırılmasının ibadetin ruhuna aykırı olduğu hususuna da dikkat çekildi. Cemaatin de imamlardan bu namazın hızlı kıldırılmasının istenmemesi gerektiğinin duyurulması talep edildi.

Ayrıca, camilerde uyumanın uygun olmadığı vatandaşların caminin adabına riayet etmeleri gerektiği konusunun cami cemaatlerine anlatılması istendi.

Ayrıca bu seneki Ramazan ayı fitre miktarı 10 (on) TL olarak açıklandı. (Veysi Rüzgar-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir