• DOLAR 32.438
  • EURO 34.467
  • ALTIN 2486.84
  • ...
`Ramazan Müminler için bir okuldur`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AĞRI – Mustazaflar Cemiyeti Ağrı Şubesi Köy Komisyonu Başkanı Molla Abdulbari Durmaz, Cumartesi günü karşılayacağımız Ramazan ayının Müslümanlar için bir fırsat olduğunu belirtti. Molla Abdulbari Durmaz, Ramazan ayının bir okul olduğunu ve bu okulda oruç, namaz, zikir, Kur’an okuma gibi derslerle karşılaşılacağını ve Müslümanların hazırlıklı olması gerektiğini ifade etti.

“Ramazan bizim için bir okul, medresedir”

Molla Durmaz, “Rabbül Âlemin bize Ramazan orucunu farz kıldı.  Ben Müslüman’ım diyen bir insanın inandığı dininin şiarlarından bir tanesi de oruçtur.  Ayet ve hadislere baktığımız zaman Hz. Resulullah`ın hayatını ve hadislerini incelediğimiz zaman, oruç bölümündeki kısmında şöyle bir tabir kullanabiliriz.  Ramazan ayı bir okul, medrese bir tedrisat hanedir,  bir ders yeridir.  Kişi bu konuda hangi derslerle karşılaşabilir diye sıralama yaptığımızda, Ramazan okulunun en başında Kur’an-ı Kerim gelir.”

 “Ramazan’ın gerçek şekli ile tanışmamız gerekiyor”

Ramazan ayında niyetin çok önemli olduğuna vurgu yapan Molla Durmaz, Hz. Resulullah’ın bu konuda bir Hadisini hatırlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hz. Resûlullah(s.a.v.) `Ameller niyetlere göredir` buyuruyor.  Bizim Ramazan ayına bakışımız, niyetimiz önemli.  Benim bu gelen Ramazan’da sadece günlerimi doldurma niyetim mi var yoksa bereketi, rahmeti, hayrı ile gelen Ramazanın rahmet ve bereketinden ne kadar yararlanabilirim diye mi düşünüyoruz. Ramazanda ben günahlarımı affettirmeye çalışacağım. 11 ayda yaptığımız hataların telafisi için Ramazanın gerçek şekli ile tanışmamız gerekiyor.”

“Oruç, sadece kendini aç bırakmak değildir”

Molla Durmaz, “Oruç, sadece kendini aç bırakmak  değildir.Azalarımıza da oruç tutmam lazım, yani bu okulda birinci ders nasıl Kur’anı Kerim idi. İkinci derste niyetle başlar yani niyet demek fikir demek, düşünce demek, hatta şeran Şafii Mezhebinde adam orucu tuttuğu zaman niyetini getirmezse o gün tuttuğu oruç kabul olmaz. Dolayısıyla bu niyet nasıl şeri yönde ciddiyse,  aynı bir şekilde manevi yönüyle de bizim için ciddi bir meseledir. Dolayısıyla bu niyetle ben Ramazana girdim. Benim sadece midem oruç tutmasın, ağzım da oruç tutsun, kulağım da oruç, tutsun, nefsim de oruç,  tutsun yani bütün azalarım, vücudum oruç tutsun bunlar hepsi Allah`ın yasakladığı şeylerden kendini muhafaza etsin, korusun ve Allah’ın emir ettiği şeyleri de takvalandırsın, bu Ramazan`ın bereketinden faydalansın. ” şeklinde konuştu.

“Sahur manevi atmosferi olan ve bereket sağlayan bir programdır”

Ramazan ayında sahurun da önemine değinen Molla Durmaz, “Bu okulda sahur vardır.  Sahurda Ramazanın manevi atmosferinden, Müminlere bereket sağlayan bir programdır.  Kişi sadece sahura kalkınca yemek yemek için kalkmış olmaz, kişinin sahura kalkması Allah için uykusunu bozması demektir. Sahura kalktığımızda bunu iyi değerlendirmemiz sık sık zikir yapmamız, namaz kılmamız, teheccüd namazını, varsa kaza namazını yerine getirmemiz gerekir. Ben davetçi bir Mü`minim diyen bir Müslüman’ın gecesi yoksa gündüzünde bereket olmaz.” ifadelerini kullandı. 

“Aç kaldığı zaman kendini ve Rabbini tanıyan insanoğlu için Ramazan fırsattır”

İnsanoğlu aç kaldığından dolayı Rabbini tanıdığına dikkat çeken Molla Durmaz, “Tabii oruç tutan insan açtan anlar, açlıktan anlar, beyin fark eder.  Bizler aç olduğumuz zaman kendimizi tanırız, Rabbimizi tanırız. Ve bu evrede yapılacak olan zikrin ayrı bir yeri mevcuttur, zikir konusunda cevşen gibi kitapları veya İmam Nevevi`nin Ezkar isimdeki kitabını tavsiye ederim.  Bizler fazla israfa girmeden iftar sofralarını hazırlarsak bu mektepten tam manasıyla yaralanmış oluruz.  Ayrıca özellikle perşembe günleri ölülerimizin ruhuna da birer Yasin-i şerif okursak makbule geçer. Bu vesileyle ölümü hatırlayarak Ramazandan inşallah güzel bir yaralanma olur.” diye konuştu.

Molla Durmaz son olarak şunlara değindi: “İmam-ı Gazali`nin de dediği gibi oruç üç şekilde tutulur, üç sınıf insan oruç tutar.  Bir kısım insan oruç tutar, sadece mide ve şehvetinden kendini alıkoyar. Bu kısım oruç avamın orucudur.  Midesini ve şehvetini terk edip bütün azalarına da oruç tutturanın orucuna da havasın orucu denir.  Allah`ın unutursam orucum bozulur, diyenlere ise exesu exes orucu denir. Bu da evliyaların orucudur.  Allah bizi oruç tutarken evliyalar gibi düşünen insanlardan eylesin Rabbim hepinizden razı olsun. “ sözleri ile konuşmasını sonlandırdı. (Ömer Adıguzel-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir