• DOLAR 32.562
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2491.739
  • ...
Adana'da Ramazan hazırlıkları tamamlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADANA - Ramazan ayına sayılı günler kala basın mensuplarıyla kahvaltılı sohbette bir araya gelen Adana İl Müftüsü Arif Gökçe, Ramazan ayı hazırlık ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Bu yıl özellikle kimsesizlik üzerinde durduklarını ifade eden Müftü Gökçe, “Ramazan ayı af ayıdır, mağfiret ayıdır, bağışlanma ayıdır ama bundan daha çok sadakanın öne çıktığı, zekatın öne çıktığı, fitre ve fidyelerin öne çıktığı, garip ve yetimlerin gözetilmesinin öne çıktığı bir aydır. Şayet bu mağdurların yüzü gülmezse bizim tuttuğumuz oruçların pek de bir değeri olmayacaktır.” dedi.

“Çevremizdeki yoksullardan sorumluyuz”

Sadece kendi ailemizin değil çevremizdeki yoksulların da gözetilmesi gerektiğini vurgulayan Gökçe, “20-30 katlı apartmanların dibinde, bir aç ve mağdur, bir garip ve kimsesiz kendi kaderine terk edilmiş ise o binadaki, o mahalledeki, o şehirdeki insanların tamamı bunun vebalinden kendi hisselerine düşeni mutlaka alırlar” ifadelerini kullandı.

Ramazan ayı öncesi yapılan hazırlıklarını ve bu ay içerisinde yapılacak programlardan da bahseden Müftü Gökçe “Hiç Kimse, Kimsesiz Kalmasın. Bu Ramazan ve Her Zaman” temasının işleneceği ayda Müslümanların birbirilerinin kimsesi olduğu hatırlatılacak.”dedi. Gökçe, 27 Haziran günü ilk teravih namazının kılınacağını ve 28 Haziran’da da ilk orucun başlayacağını hatırlattı.

Recep, Şaban ve Ramazan olarak adlandırılan 3 ayların sonuncusu olan Ramazan ayının dilimize ‘11 ayın Sultanı’ olarak girdiğini belirten Müftü Gökçe, “Ramazan ayının diğer aylardan farklı olması veya özellikli olmasını Müslümanlar olarak bizler tayin etmiyoruz. Bunu tayin eden Kur’an-ı Kerim’inde Cenâb-ı Haktır. Müslümanlar olarak bizler ise Resullullah’ın sünneti ve hadisleri ile bu farklılığı öğreniyoruz.” dedi.

“Ramazan günahları yakar kavurur ve yok eder”

Ramazan kelimesinin derinliğine ve önemine dikkat çeken Gökçe, “Çölde, kızgın güneşin yakıp kavurduğu o taş ve toprağın üzerine yalın ayakla bastığınız da ayaklarınız yanar. Çünkü çöl bütün harareti ve yakıcılığını ortaya koymuştur. İşte aynen böyle Temmuz ve Ağustos aylarında güneşin taşları, kayaları ve kumları yakıp kavurduğu gibi Ramazan ayı da müminin yıl içinde işlemiş olduğu günahları yakar, kavurur ve yok eder. İşte Ramazan’da böyle müthiş bir mana var.” İfadelerini

“Ramazan Müslümanları rafine ediyor”

En çok af ve bağışlanmanın Ramazan ayında olduğunu belirten Gökçe, “Ramazan ayı büyük bir af, bağış ve mağfirete vesile olan mübarek bir aydır. İçinde oruç, teravih, Kur’an-ı Kerim tilâveti, tefekkür ve gece namazları vardır. Dolayısı ile topyekûn insanın maneviyata yöneldiği, açlıkla da kendisini terbiye ettiği, fakirin-fukaranın halini daha çok düşündüğü mübarek bir aydır. Müslümanların madden ve manen işledikleri günahlarından kurtulmanın, arınmanın bir fırsatıdır.” dedi.

“Fıtır ve fidye miktarı 10 TL”

Fıtır sadakalarının ve aynı zamanda fidye miktarının en az 10 TL olduğunu belirten Müftü Gökçe, yetim, öksüz, kimsesiz ve birçok kişiyle ilgili gerekli tedbirleri aldıklarını dile getirdi. Gökçe, Suriye’den gelen vatandaşlara sahip çıkılması konusunda gerekli uyarıların yapıldığını sözlerine ekledi.

Hızlı imamlara uyarı

Teravih namazlarını hızlı kıldıran imamlara yönelik tedbir aldıklarını belirten Müftü Gökce, “Çok hızlı kıldıran imam arkadaşlarımızın tadil-i erkâna uygun şekilde namaz kıldırmaları için gerekli uyarılar yapılmıştır. Çok hızlı namaz kıldırmak suretiyle namazın belli kurallarının ihlal edilmesi doğru değildir. Ama cemaati de sıkmamak için, camiye teşvik için gerekli tedbirler alınacaktır.  Salavatlardan eksiltme suretiyle ama namazdan çalma diye tabir edebileceğimiz namazın tadil-i erkânından herhangi bir eksiltme olmayacak. Bu konuda görevlilerimizi takipteyiz.” şeklinde konuştu.

“Yoksullara özellikle Yetim ve öksüzlere destek olunmalı”

Arif Gökçe’nin toplantı boyunca yoksul ve kimsesizler konusuna sık sık değinmesi dikkat çekti. Adana’da her caminin bir öksüzü bulunmasını şeklinde bir projelerinin olduğunu kaydeden Gökçe, “Yani mahalledeki bir öksüz kardeşimize cemaatimizin desteğiyle kol kanat gerelim. Onların okumalarına yardımcı olalım. Onları teşvik edelim.” şeklinde konuştu.

11 Ayın Sultanı Ramazan ayı boyunca Adana İl Müftülüğü’nün Adana Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği yapacağını ve Sabancı Merkez Camii’nde iftar yemeği vereceğini belirten Gökçe, “İl Müftülüğü olarak istiyoruz ki, özellikle mübarek Ramazan ayının rahmetinden yoksul ve fakir insanlar daha çok nasiplensin. Bu nedenle “30 gün 30 iftar parolasıyla” Ramazan ayı boyunca Adana Büyükşehir Belediyesi ile birlikte her gün Sabancı Merkez Camii bahçesine kuracağımız iftar çadırında 300-400 kişiye iftar yemeği vermeyi planlıyoruz.” dedi. (Yunus Emre-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir