• DOLAR 32.542
  • EURO 34.913
  • ALTIN 2423.738
  • ...
Sahurda hafif ve uzun süre tok tutan besinler alınmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Bu yıl en sıcak aylarını yaşayan Türkiye, Ramazan’a hazırlanıyor. Sahurda hafif olup uzun süre tok tutan yoğurt, peynir ve yumurta gibi besinlerin alınmasını tavsiye eden Cizre Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Abdullah Üzen, Ramazan’da iftardan sonra bol miktarda su içilmesi gerektiğini ve alınacak besinlerin iftar ile sahur arasına yayılması gerektiğini belirtti.

“Günlük su ihtiyacı iftar sahur arasına yayılarak temin edilmelidir”

Ramazan’da doğru ve sağlıklı beslenme konusunda bilgiler veren Dr. Üzen, “Ramazan’da günlük gerekli besinden fazlasının alınmaması için öğünlerde ölçülü olup, fazla gıda almamaya dikkat edilmelidir. Vücudun günlük su ihtiyacı 2 ile 2,5 litredir. Bu miktarı iftar sahur arasına yayılarak mümkün olduğunca eşit şekilde alınmalıdır. Sahurda hafif olup ama uzun süre tok tutan yoğurt, peynir, yumurta vb. besinler alınmalıdır. Oruçlu iken acıkmaktan çok kaybedilen vücut sıvısı sağlık problemlerine yol açmaktadır. Bu sebeple günlük su ihtiyacı iftar sahur arasına yayılarak temin edilmelidir. Oruçlu iken fazla terlemekten, güneşe fazla maruz kalmaktan şiddetle kaçınılmalıdır.” dedi.

“Ramazan’da sağlıklı beslenme çok önemlidir”

Ramazan ayında sağlıklı beslenme diğer zamanlardan çok daha önemli olduğunu söyleyen Dr. Üzen, “Zira normal zamanlarda daha geniş şekilde ayarlanabilen ve açlık-tokluk durumuna göre ayarlanabilen beslenme alışkanlığı oruç nedeniyle zaruri olarak değişmektedir. İnsanlar genel olarak günde 3 ana öğün halinde -bazen ilave ara öğünler- beslenmektedir. Ramazan ayında sahur, iftar arasında aç ve susuz kalınmakta, vücudun beslenme ihtiyacı genel olarak sahur ve iftar öğünleriyle karşılanmaktadır. Öğrenilmiş ve alışılmış beslenme stilinin değişmesi çeşitli rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Günlerin kısa olduğu, su ihtiyacının fazla olmadığı kış aylarında vücut için zorlayıcı olmayan oruç, gündüzün uzun olduğu, sıcaktan dolayı vücudun su ihtiyacının arttığı yaz mevsiminde bünyeleri oldukça zorlamaktadır.” diye konuştu.

“İftar hafif ve sulu gıdalarla açılmalıdır”

Üzen, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bütün gün gıda almayan mide ani olarak aşırı miktarda gıda ile karşılaşırsa hazım problemleri yaşanması yüksek ihtimaldir. Bu sebeple iftar hafif ve sulu gıdalarla açılmalı, 1-1,5 saat sonra yağlı ve yüksek karbonhidrat içerikli yemekler alınmalıdır. Ancak genel olarak aşırı yağlı ve aşırı miktarda ağır yemeklerden uzak durulmalıdır. İftar sahur arası mümkün olduğunca uzun tutulmalı (yani sünnet olduğu üzere olabildiğince erken iftar, olabildiğince geç sahur yapmak) ve mutlaka sahura kalkılmalıdır. Oruçlu iken fazla terlemekten, güneşe fazla maruz kalmaktan şiddetle kaçınılmalıdır. Bunun yanında sağlık problemi olan, emziren veya gebe olan şahıslar oruç tutmak istiyorlarsa öncelikle doktoruna danışmalı, oruç tutup tutmamaya sağlık durumuna göre karar verilmelidir.” (Abit Dündar- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir