• DOLAR 32.352
  • EURO 35.12
  • ALTIN 2309.78
  • ...
`Şeyh Said`in Bıraktığı Mirasa Sahip Çıkacağız`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Siverek İkra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Yeni Şehir Mahallesi’nde bulunan, Siverek Gençlik Merkezinde, “Şeyh Sait ve Şeyh Eyüp’ü Anma” etkinliği düzenlendi.

Kur’anı Kerim tilaveti ile başlayan programa konuşmacı olarak Araştırmacı Yazar Molla Mahmut Kılınç katıldı.

Şeyh Said’in kıyam hareketinin net anlaşılabilmesi için o dönemin şartlarını iyi analiz etmek gerektiğini ifade eden Kılınç, kıyam hareketinin sebeplerine değindi.

Şeyh Said’in kıyamının her aşamasında mücadelesinin sırf Allah rızası olduğunu belirten Kılınç, Şeyh Said’in mücadelesinin ulus ve ırk mücadelesi olmadığına vurgu yaptı.

Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte tüm İslami terimlere rejim tarafından savaş açıldığını, medreselerin kapatıldığını, batı adet ve inançlarının bölgeye dayatılmaya çalışıldığını belirten Kılınç, yaşanan olayların ardından Şeyh Said’in bölgedeki tüm âlim, şeyh ve kanaat önderleri ile yaptığı istişareler sonucunda kıyama hazırlık yaptığına dikkat çekti.

İki yılda 80 bin Kürt öldürüldü

Şeyh Said’in kıyam hazırlıklarının rejim tarafından öğrenilmesinin ardından Şeyh Said ve dava arkadaşlarına karşı acımasız bir savaş başlatıldığını aktaran Kılınç, “Kıyam başladığı zaman sırf bölgede İslami bir devletin kurulmaması için bütün Avrupalılar Türkiye’ye destek verdi. Fransızlar kapalı olan demiryolunu açtılar. Bölgeye, trenlerle askeri malzeme,  gıda ve asker sevk edildi. Bir anda bölgeye 200 bin asker sevk edildi. 85 uçakla Kürdistan’ın 700 köyü yerle bir edildi. 14 tane vilayet haritadan silindi. Zilan bölgesinde o dönemde rejim güçlerin yaptıkları zulümler İsrail’deki Yahudilerin zulümlerini bile geçti. Rejim güçleri Zilan bölgesinde, evlerinde bulunan insanları ev halkı ile birlikte ateşe verdiler. 7 bin 500 insan yerlerinden edildi, yakalananlar cezaevine konuldu. Bunlardan 660 kanaat önderi, şeyh ve Seyda idam sehpasına götürüldü.  Bölgede 1924 yılından 1926 yılına kadar 80 bin Kürt öldürüldü. Rejim bu İslami kıyamı bastırmak için elinden ne geliyorsa onu yaptı. Avrupalılar da bu kıyamın başarıya ulaşmaması için bölgede rejim güçlerine her türlü desteği verdi” dedi.

"Şeyh Said’in bıraktığı mirasa sahip çıkacağız"

Şeyh Said’in tüm Müslümanlara çok önemli bir miras bıraktığına vurgu yapan Kılınç, “Şeyh Said bize bıraktığı miras çok önemlidir. Onun bize bıraktığı mirasa sahip çıkmalıyız. Onun bize bıraktığı misyonu taşımalıyız. Bu misyon ile çocuklarımızı büyütmeliyiz. Dar ağacına giderken, ‘değersiz dallarda asılmaktan asla korkmam, yeter ki torunlarım düşmanları önünde mahcup olmasınlar’ diyen Şeyh Said Hazretlerine Siverek’ten sesleniyoruz,  Hz. Şeyh Hazretleri! Söz veriyoruz seni ve dava arkadaşlarını asla mahcup etmeyiz. Söz veriyoruz ömrümüzün son damlasına kadar yolunuzu sürdüreceğiz. Biz asla senden vazgeçmeyiz Ey Şeyh Hazretleri” ifadelerini kullandı.

Molla Mahmut Kılınç’ın konuşmasının ardından Siverek İkra İlahi Grubu tarafından ilahi ve ezgiler seslendirildi. Ardından yapılan dua ile program sona erdi.  (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir