• DOLAR 32.638
  • EURO 34.781
  • ALTIN 2497.947
  • ...
"Yeni yasalar, memurların iş güvenliğine karşı tehdit oluşturuyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL-Soma maden faciası sonrası iş güvenliği ile alakalı olarak hazırlanan torba içerisindeki maddelerin memurların iş güvenliğine karşı tehdit oluşturduğunu belirten Anadolu Eğitim Sendikası Bingöl İl Temsilcisi Veysel Çeliker, “Torba Kanunla re’sen veya idari tasarruf kılıfıyla sürgün, görevden alma, memuriyete son verme işlemleri kolayca gerçekleşebilir.”dedi.

Tasarı hakkında bilgi veren Anadolu Eğitim Sendikası Bingöl İl Temsilcisi Çeliker, “6.1.1982 Tarihli ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28inci maddesinin (1) numaralı fıkrasını değiştirerek eklenmek üzere hazırlanan hükümlerde; Ancak, kamu görevlileri hakkında tesis edilen atama, görevden alma, göreve son verme, naklen veya vekâleten atama, yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleriyle ilgili olarak verilen iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararlarının gereği iki yıl içinde; ilgilinin kazanılmış hak aylık derecesine uygun başka bir kadroya atanması suretiyle yerine getirilir.”ifadelerine yer verdi.

Kamu görevlileri hakkında yapılan bu tür idari tasarrufların; telafisi güç veya imkânsız zararlar doğuracağını belirten Çeliker,  “Kamu görevlileri hakkında tesis edilen atama, görevden alma, göreve son verme, naklen veya vekâleten atama, yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleriyle ilgili olarak verilen iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararlarının gereğini yerine getirmeyen kamu görevlisi hakkında ceza soruşturması ve kovuşturması yapılamaz; ancak disiplin hükümleri saklıdır,  ibareleri kullanılmaktadır ve söz konusu ibareler memurların iş güvenliğine yönelik açıkça tehditler oluşturmaktadır.”şeklinde devam etti.

 Çeliker, sözlerini şöyle tamamladı: “Söz konusu tasarı yasalaşırsa; Keyfi ya da kötü niyetli olarak bir memuru görevden almak 147 benzeri ihbar hatlarıyla bile mümkün iken, haksızlığa karşı YÜRÜTMEYİ DURDURMA kararı aldırmak mümkün olmayacak, “idari tasarruf” kapsamında hukuksuzluk iptal edilemeyecektir. Re’sen ve idari tasarruf kılıfıyla sürgün, görevden alma, memuriyete son verme işlemleri kolayca gerçekleşecektir. Haksız işlem yaptığı, memurunu mağdur ettiği yargı kararıyla tespit olunsa dahi, bir amire cezai işlem uygulanmayacaktır. İdari işlemi iptal eden mahkeme olursa, idare söz konusu kararı uygulamak zorunda olmayacaktır. Göreve iade tamamen işverenin inisiyatifine bırakılacaktır.” (Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir