• DOLAR 32.323
  • EURO 35.113
  • ALTIN 2298.801
  • ...
SON DAKİKA
Libya`da Çatışma: 7 Ölü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingazi Hastanesi Müdürü Halil Kuveydir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çatışmanın meydana geldiği el-Hevari bölgesinden hastanelerine 7 ölü, 49 yaralı getirildiğini söyledi.

El-Hevari Hastanesi Basın Sözcüsü Hani el-Aribi de çatışmada yaralanan 3 kişinin hastanelerinde tedavi altına alındığını belirtti.

Öte yandan, Ortak Güvenlik Birimi Sözcüsü İbrahim eş-Şera, el-Hevari bölgesindeki seçim merkezlerinde güvenliği sağlamakla görevli birliklerinden birine Ra`fallah es-Sehati Taburu önünden geçtiği sırada ateş açıldığını savundu. Ortak Güvenlik Birimi`ne bağlı askerlerin karşılık vermesi üzerine çatışma çıktığını dile getiren Şera, kendilerine bağlı birimde yaralananlar olduğunu doğruladı.

Orduya bağlı Ra`fallah es-Sehati Taburu yetkilileri ise ilk ateş edenin kendileri değil aksine Ortak Güvenlik Birimi olduğunu ileri sürdü.

Libya`da dün halk, 40 yıllık Muammer Kaddafi yönetimine son veren 2011`deki halk ayaklanmasından bu yana ikinci kez parlamento seçimleri için sandığa gitmişti.

Emekli General Halife Hafter, çeşitli suçlamalarda bulunduğu Bingazi`deki hükümet yanlısı gruplara karşı "onur savaşı" başlattığını duyurmuş, ülkenin parlamentosu Milli Genel Kongre ve geçiş hükümeti, bu durumu "darbe girişimi" olarak tanımlamıştı. Aralarında eski Başbakan Ali Zeydan`ın da bulunduğu çok sayıda siyasetçi ve üst düzey asker ise Hafter`i desteklediğini açıklamıştı.

Kadın aktivist öldürüldü

Öte yandan, Libyalı hukukçu kadın aktivist Selva Bu Ka`kis`in, evine baskın düzenleyen kimliği belirsiz kişiler tarafından açılan ateş sonucunda hayatını kaybettiği bildirildi.

Bingazi Hastanesi Müdürü Halil Kuveydir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bu Ka`kis`in yaralı olarak hastaneye getirildikten kısa bir süre sonra hayatını kaybettiğini belirtti. Kuveydir, Bu Ka`kis`in başından aldığı kurşun yarası sonucunda hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Güvenlik kaynağı, Bu Ka`kis`in evinde bahçıvanlık yapan kişiye dayandırarak verdiği bilgide, şüphelilerin 5 kişi olduklarını, baskın esnasında Bu Ka`kis`in eşinin evde bulunduğunu ancak olayın ardından kaybolduğunu ifade etti.

Libya`da suikaste kurban giden ilk kadın olan Bu Ka`kis, en son yerel bir televizyona görgü tanığı olarak çıkmış ve Bingazi`de 7 kişinin ölümü, 52 kişinin yaralanmasına neden olan çatışmalar ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Bu Ka`kis, açıklamasında, emekli General Halife Hafter yanlısı "Ortak Güvenlik Birimi" milislerini, ordu mensuplarını öldürmekle suçlamıştı.

Ülkedeki yerli ve yabancı insan hakları kuruluşlarında avukat olarak görev yapan aktivist Bu Ka`kis, aynı zamanda ülkede 2011 yılında gerçekleşen devrimin başlarında oluşturulan "17 Şubat koalisyonu" üyesiydi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir