• DOLAR 32.519
  • EURO 34.641
  • ALTIN 2489.941
  • ...
`Ramazan ayı Kur`an ayıdır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Müslümanların hasret ile beklediği rahmet ayı Ramazan’a sayılı günler kalırken Silvan İlçe Müftüsü Hüseyin Elçi, bu mübarek ayın fazileti ve nasıl değerlendirilmesi gerektiği konusunda önemli tespitlerde bulundu.

Müftü Elçi, Ramazan deyince ilk akla Kuranı Kerim’in geldiğini belirterek,  “Nitekim cenabı Allah diyor ki: ‘Ramazan ayı öyle bir aydır ki içinde Kur’an nazil olmuştur.’ Esasen Ramazan ayının faziletini kazanmanın sebebi nedir Kur’an’dır içinde Ramazan indiği içindir. O halde ramazan ayında sık sık kuranı kerim okunmalı ve anlamaya çalışılmadır.”

Kur’anı Kerim’in Müslümanların kitabını hatırlatan Elçi şu tavsiyelerde bulundu: “Bizim inanmak durumunda olduğumuz o kitabı bilhassa Ramazan’da okumalı ve Ramazan’a mahsus bir sünnet var o da mukabeledir. Mukabeleleri çok iyi bir şekilde takip etmeliyiz. Özellikle bizim bu camilerimizde mukabele yapılmaktadır ve bu da malum Ramazan ayında Cibril gelir Peygamber efendimize Kur’anı okur ve o da dinlerdi. İşte mukabele olan sünnet buradan gelmektedir. Yani Cibril (a.s)`la Peygamber efendimiz arasında olan bir şeydir. Dolayısıyla o sünneti bizim de yerine getirmemiz gerekmektedir.”

"Çocuklarımıza oruç bilincini vermeliyiz"

 Elçi Ramazan’da üzerinde durulması gereken diğer hususları ise şöyle söyledi:  “Bilhassa elbette ki Ramazan dediğimizde ikinci olarak aklımıza oruç gelir. Cenabı Allah işte bu ayı bize farz kılmıştır. Dolayısıyla biz bu orucu yerine getirmeliyiz, çocuklarımıza anlatmalıyız, çocuklarımıza Ramazan bilinci vermeliyiz, Ramazan bilincini vermek her anne ve babanın görevidir. Şunu da söylemek gerekirse Ramazan’da ki tavsiyelerimiz şudur: Bazı kardeşlerimiz havalar sıcak nasıl oruç tutacağız gibi bahaneler ileri sürüyorlar.  Ama unutmayalım cehennem ateşi bu sıcaklıklardan çok daha şiddetlidir eğer cehennem ateşine dayanabilen varsa buyursunlar oruç tutmasınlar yine de ama unutmayalım cehennem ateşi daha sıcak olduğunu”

"Ramazan ayı aynı zamanda sabır ayı ve terbiye ayıdır"

 Ramazan ayı aynı zamanda bir sabır, talim ve terbiye ayı olduğunu ifade eden Elçi, “Peygamber efendimizin buyurduğu gibi; ‘Ramazan ayı geldiğinde cennet kapıları açılır. Cehennem kapıları kapanır ve cennette öyle bir kapı vardır ki sadece ve sadece oruçlu olanlar o kapıdan girerler.’ bu birincisidir. İkinci olarak bide sabır ayıdır. Sabırlı olmak lazımdır. Sabırlı olmadan oruç tutamayız, sabredemeyiz ve bunu mutlaka her Müslüman aklından çıkarmaması gerekiyor.” İfadelerine yer verdi.

"Oruç günahlara karşı bir kalkandır"

 Elçi şöyle devam etti: “Nitekim mevsim sıcak haliyle sıkıntı bir zorluk insan çeker ve çekebilir fakat biraz önce dediğim gibi bu bir sabırdır ve talimdir insan kendini ona göre alıştırmalıdır ve şunu da unutmamamız lazım cenabı Allah genelde her yapılan ibadetin karşılığını belirtmiştir. Bir sevap işlediğinizde onun 10 katını 20 katını 27 katını verebilir. Ama Cenabı Allah oruç için bunu açıklamamıştır ve diyor ki oruç benim içindir ve onun mükâfatını ben vereceğim, hele hele bu sıcak günlerde bu sıcak mevsimde tutulan orucun elbette ki sevabı da kat kat fazla olacaktır ve unutmayalım oruç bir kalkandır. Günahlara karşı bir kalkandır ve her Müslümanın o kalkanı dikmelidir.”

Elçi Son olarak, “Her anne ve baba çocuklarına orucu tuttursunlar. Demesinler, ‘Bu daha çocuktur, küçüktür tutamaz’ Cenabı Allah zaten insana yapamayacağı bir şeyi yüklemez. Her ne kadar çocuklara Ramazan orucu farz değilse de onlara talim etmek her anne ve babanın görevidir. Ve Ramazan’ında iyi geçmesini hayırlara vesile olmasını diliyorum. Özellikle İslam aleminde meydana gelen hoş olmayan olayların bitmesine vesile olmasını Cenabı Allah`tan diliyorum.”  İfadelerini kaydetti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir