• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Somalli gençlerin tek çaresi okumak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yıllarca iç savaş yaşayan, açlık ve kuraklıkla mücadele eden Somali`de öğrenciler, bu sıkıntılardan kurtulmanın yolunu eğitimde arıyor.

Fiziki şartları yetersiz sınıflarda, küçücük sıralara üçer ya da dörder kişi oturan öğrenciler lisenin ardından üniversite eğitimi için yurt dışına gitmeyi ve daha iyi şartlara sahip olmayı istiyor. Öğrencilerin eğitim için gitmek istedikleri ülkelerin başında ise Türkiye yer alıyor.

Başkent Mogadişu`daki okullardan SYL okulunda öğrenciler zor şartlar altında eğitimlerini sürdürüyor.

Sıvaları dökülmüş, kapıları olmayan sınıflarda eski sıralara üçer ve dörder kişi oturarak eğitim almaya çalışan çocuklar, genellikle ailelerinde kendilerinden önce eğitim gören akrabalarının kitaplarını alarak okula geliyor.

Öğrenciler daha iyi imkanlara sahip olmanın yolunun ise eğitimden geçtiğini düşünüyor. Birçok öğrenci lisenin ardından üniversite eğitimi için başta Türkiye olmak üzere Pakistan ve Yemen gibi ülkelere gitmek istiyor.

Lise son sınıf öğrencisi Abdullah Hassain, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lisenin ardından tıp eğitimi almak istediğini belirtti. Bu sayede halkına yardımcı olabileceğine ve para kazanabileceğine inandığını dile getiren Hassain, üniversiteyi yurt dışında okumak istediğini de söyledi.

Yurt dışındaki okulların imkanlarının ülkesine oranla çok daha iyi olduğunu anlatan Hassain, "Yurt dışındaki birçok ülkede hayat ve eğitim şartları ülkemden daha iyi. Bu nedenle gidip oralarda okumak istiyorum" dedi. Hassain, eğitimine devam etmek istediği ülkelerin başında Türkiye`nin geldiğini, bunun için de yardım beklediğini söyledi.

OKUL MÜDÜRÜ ABANUR

Okulun Müdürü Warsame Abdi Abanur ise, öğrencilere zor şartlar altında eğitim vermeye çalıştıklarını anlattı.

Eğitimin büyük ölçüde paralı olduğu ülkede baz ı ailelerin çocuklarını okula gönderme konusunda sıkıntılar yaşadığını ifade eden Abanur, okula gelen birçok öğrencinin ise yeni kitaplar ve defterler alamadığını anlattı.

Öğrencilerin genellikle ailelerinden daha önce okumuş kişilerin kitaplarını alarak okula geldiğini ifade eden Abanur, okullarında da birçok eksiğin bulunduğunu bildirdi. Verdikleri eğitim hakkında da bilgi veren Abanur, ilkokul öğrencilerine İngilizce, Somali dili, Matematik ve Arapça dersleri verdiklerini, ortaokul öğrencilerinin ise bunların yanı sıra kimya, fizik ve biyoloji derslerini aldıklarını söyledi. Lise öğrencilerinin ise bazı farklı derslerin yanı sıra ortaokuldaki derslerin daha ileri konularını işlediklerini belirtti.

Okuldaki eğitim malzemeleri konusunda da sıkıntılarının olduğunu anlatan Abanur, "Türkler, ülkemize çok önemli yardımlarda bulunuyor. Bu yardımların eğitim konusunda da olmasını istiyoruz. Ülkemizin yapılan yardımların ardından güzel günler göreceğine inanıyoruz. Çünkü burada `bugün bir şeyimiz yok ama yarın her şeyimiz olabilir` diye yaygın bir inanış var. Türklerin ülkemize gelmesi bizi iyice umutlandırdı" diye konuştu.

Liseyi özellikle derece ile bitiren öğrencilerin başta Türkiye olmak üzere diğer ülkelere giderek eğitim görmeyi istediklerini dile getiren Abanur, bu konuda Türk yetkililerden yardım beklediklerini de anlattı.

AYRI RENKTE KIYAFETLER

İlkokul öğrencileri için dört, lise ve ortaokul öğrencileri için üçer sınıfın olduğu okulun girişindeki duvarlarda yer alan "Okullar insanların eğitildiği yerlerdir" ve "Görevimiz halkı eğitmek" yazıları dikkati çekiyor.

Sabah 7.00`de ders başı yapan öğrenciler saat 12.00`ye kadar eğitim görüyor. Çocukların okudukları sınıflara göre okulda giydikleri kıyafetler de değişiyor. İlkokul öğrencileri mavi renkli kıyafetler giyerken ortaokul öğrencilerinin üniformaları sarı renk, liselilerin kıyafetleri ise genellikle beyaz renk ağırlıklı kıyafetlerden oluşuyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir