Kutup Işıkları Uzaydan Görüntülendi
Kuzey - güney kutup ışıkları olarak da bilinen auroralar, yeryüzünden yaklaşık 350 kilometre yukarıdaki Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) astronotlarının kameralarına yansıdı.
Görüntülerin 11 Eylül’de çekildiği, doğu Avustralya üzerindeki UUİ’nin bu sıralarda Yeni Zelanda semalarına doğru ilerlediği bildirildi.
Auroralar, özellikle kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, Dünya’nın manyetik alanı ile Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalar olarak biliniyor.
Kutup ışıkları, genellikle yeşil renkte belirse de, mavi ve mor renklerde de gözlemlenebiliyor. Daha çok geceleri görülen ışımalar, ağırlıklı olarak İyonosfer’de meydana geliyor.
60 ve 72 derece Kuzey ve Güney enlemleri arasında sıkça rastlanıyor.
Astronotların çektiği fotoğraflar, UUİ mürettebatının Dünya gözlem deneyleri çerçevesinde, NASA’nın Görüntü Bilim ve Analiz Laboratuarı tarafından bir video klibe dönüştürüldü.
Aynı teknikle, yaklaşık 600 yüksek kalitede fotoğrafı bir araya getiren bilim insanları, UUİ’nin Pasifik Okyanusu, Kuzey ve Güney Amerika ile Antarktika’ya uzanan rotası boyunca çekilen 600 fotoğraftan video oluşturdu. Görüntüler, video paylaşım sitelerinde binlerce kişi tarafından izlendi.