• DOLAR 32.571
  • EURO 35.048
  • ALTIN 2426.57
  • ...

BURSA – Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) Arıtma Tesisi’nde yapılan çalışmalar sonucu oluşturulan ve BEBKA tarafından desteklenen “Çevre Dostu Ekoverimli Sürdürülebilir Arıtma Tesisi Revizyon Proje” si kapsamında, yapılan çalışmalar ve sonuçları hakkında bilgi verilmek üzere basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Levent N. Bezmez, “NOSAB, bu proje ile günümüz teknolojisinin bir adım önüne geçecektir” dedi.

Toplantıya Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Genel Sekreteri Tamer Değirmenci ve Gebze İleri teknoloji Enstitüsü Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Keskinler de katıldı.

Tesisin 2007 yılında faaliyete geçtiğini hatırlatan Bezmez, projenin maliyetini 660 bin TL olarak açıklarken, bu rakamın 495 bin TL’ sinin BEBKA tarafından hibe ile karşılandığını ifade etti. Projenin ana konusu hakkında da bilgiler veren Bezmez, “Çevre dostu ekoverimli sürdürülebilir arıtma tesisi revizyonu ile teknolojik alt yapının iyileştirilmesini, deşarj kriterlerinin, daha az enerji ve daha az kimyasal kullanılarak sağlanmasını hedefliyoruz. Ayrıca proje kapsamında yapılan revizyonla, optimum kimyasal ve enerji kullanarak, uygun standartlarda atık su alıcı ortama deşarj edilecek, alıcı ortamın ekolojik dengesi korunacaktır” dedi.

2012 yılı sanayi sürdürülebilir mali destek projesinin sonuçlarını görmekten oldukça mutlu olduklarını belirten BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci ise, hibe programlarıyla çevre konusundaki yatırımların hızlanmasına katkıda bulunduklarını dile getirerek, “BEBKA olarak bugüne kadar OSB’lere sağladığımız destek 8 milyon eş finansman ile birlikte toplam 16.5 milyon TL seviyelerine geldi. NOSAB’ ın yürüttüğü bu projenin rekabeti artıracağına inanıyorum. Çevre Dostu Ekoverimli Sürdürülebilir Arıtma Tesisi Revizyon Proje ’sinin Bursa sanayisine hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

“Bir sonraki proje ile çamuru ortadan kaldıracağız”

Proje kapsamında alınan online ölçüm cihazları ile ihtiyaç olduğu kadar dozlama yapılacağını söyleyen Gebze İleri teknoloji Enstitüsü Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Keskinler  de, biyolojik bir tesis olmadıklarından dolayı kötü koku üretmediklerini vurguladı. Bir sonraki projelerinde çamurun ortadan kaldırılacağı müjdesini de veren Prof. Dr. Keskinler, Kavitasyon Destekli Fenton Prosesi içeren Mikroflotasyonlu DAF Ünitesi Sistemi için patent başvurusunda bulunduklarını da sözlerine ekledi.

Toplantının sonunda basın mensuplarına tesis gezisi düzenlenirken, NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Levent N. Bezmez tarafından, BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci ve Gebze İleri teknoloji Enstitüsü Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Keskinler’e teşekkür plaketi verildi. (Veysi Siyah - İLKHA)