• DOLAR 32.587
  • EURO 34.81
  • ALTIN 2512.563
  • ...
Türkiye'nin ilk ekolojik binası Mardin'de yapılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Mardin, Siirt, Batman ve Şırnak'ın kalkınması için kurulan Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), Türkiye'nin ilk ekolojik kurum binasını Mardin'de yapacak.

Çevre dostu ekolojik bina hakkında bilgi veren DİKA Genel Sekreteri Tabip Gülbay, ajansın uzun süreden beri üzerinde çalıştığı projenin tamamlanarak ihaleye verildiğini belirterek bu projenin Türkiye'de bir ilk olacağını söyledi. Gülbay, projelerinin sürdürülebilir mimarlığın yanında çevreci bir kimliği ile Türkiye'de ilk kurum binası olacağı bilgisini verdi.

Kendi enerjisini kendisi üretecek

“Akıllı bina” diye tabir edilen teknolojik ve çevre dostu yapının, çevreci bir kimliğe sahip olacağına dikkat çeken Gülbay, "Uzun süreden beri üzerinde çalıştığımız kurum binamız için sürdürülebilir mimarlık çerçevesinde, hem işletme maliyelerini düşürecek tasarımlar yapılmış olup hem de yapının değerine de katkı sağlayacak ensturmanlar düşündük. Ofis blokların dış cephelerinde double fassade sistemi kullanılacaktır. Double fassade, sistemi sayesinde Ofislerin havalandırmalarında taze ve doğal havadan maksimum fayda sağlanacaktır. Bahsi geçen zone, yaz, bahar, kış ile gece-gündüz senaryolarına göre farklı çalışacak ve bu sayede yüzde 50 enerji tasarruf sağlanacak ve yapıdaki toplam enerji tasarrufu yüzde 65'leri bulacaktır ki, böyle bir yapı için çok önemli bir pozitif değerdir. Dünyada da buna benzer sürdürülebilir mimarlık örneklerine nadiren rastlamakla birlikte Türkiye'de ilk olacaktır. Çatılarda ve peyzajda yerel bitkiler kullanılması düşünülmüş olup, ofis çatısında kristalize fotovoltaik güneş pilleri, merdivenevi üzerinde de sıcak su üreten güneş kolektörleri düşünülmüştür, böylece enerjisinin bir kısmını da bina kendi kendine üretebilecektir." dedi.

İhalesi sonuçlandı

Dicle Kalkınma Ajansı tarafından açık ihale usulü ile ihale edilen “Ana Hizmet Binası İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi Yapım İşi” ihalesi sonuçlandı.

Söz konusu ihale için toplam 5 teklif verilmiş ve bu tekliflerin tamamı geçerli sayıldı. Verilen teklifler arasında ekonomik olarak en avantajlı teklif; 10 milyon bedelle Murat Oruç Mühendislik Müteahhitlik Taahhüt ve Müşavirlik İşleri - Mehmet Ali Oruç İnşaat Mühendisi Müteahhit Ortak Girişimi’nin teklifi oldu. İhaleyi alan Ortak Girişim ile DİKA arasında sözleşme imzalandı. DİKA adına Genel Sekreter Dr. Tabip Gülbay, Oruç Mühendislik ortak girişimi adına Murat Oruç ve Mehmet Ali Oruç sözleşmeye imza attı.

İnşaat, Ajans merkezi olan Mardin’de Artuklu Merkez ilçesi Yenişehir Mahallesi Havalimanı Yolu Orman Fidanlık Müdürlüğü altında toplam 12 bin 314 m2 alan üzerine 5 bin 628 m2 kapalı alanda yapılacaktır. Sözleşme gereği 15 ayda bitirilmesi gereken inşaatın ihaleyi alan Ortak Girişim tarafından 9 ayda bitirilmesi planlanıyor.

İmza töreninden sonra DİKA Genel sekreteri Tabip Gülbay, ajansın birçok yönüyle bölgeye örnek olduğunu, yaptığı yeniliklerle de örnek olmaya devam edeceğine inandığını dile getirdi. Ajansın bölgede hem ekonomik hem de sosyal kalkınması için önemli bir köprü görevi oluşturduğuna dikkat çeken Gülbay, DİKA'nın bölgede destek olduğu projelerle binlerce genç için ekmek kapısı açtığını ve yeni istihdam sahaları açtığını sözlerine ekledi.

Ajans Binası nasıl olacak?

İklimlere göre binanın kontrollü olarak ısıtılması/soğutulması/havalandırılması suretiyle doğal havalandırmadan azami derecede faydalanma, ısı geri kazanımlı klima santralleri gibi çalışmalar yapılmıştır. Yağmur ve atık suların arıtılarak bir depoda toplanması ve sonrasında toplanan atık suyun bahçe sulaması ve rezervuar sularında kullanılması öngörülmüştür. Aydınlatma elemanları için gün ışığına duyarlı aydınlık azaldığında devreye giren enerji verimli bir otomasyon sistemi düşünülmüş olup, bunun yanı sıra çevre aydınlatmalarının tamamı güneş enerjilidir. Yani gündüz depolanan güneş enerjisi geceleyin aydınlatmada kullanılacaktır.

Kendi enerjisini kendisi üretecek

Proje, binada kullanılan enerjinin verimli olması, binanın çevre ile dost olması, iklimlere göre binanın kontrollü olarak ısıtılması / soğutulması, su kaynaklarının verimli kullanılması, doğa ile uyumlu bir tasarıma sahip olması gibi özellikleri ile sürdürülebilir mimarinin ülkemizdeki ender örneklerinden biri olacaktır. Bunun yanı sıra akıllı bina diye tabir edilen teknolojik ve çevre dostu yapı, çevreci bir kimliğe sahip olacaktır.

Bina için işletme maliyetlerini düşürecek tasarımlar yapılarak yapının değerine katkı sağlanacaktır. Ofislerin dış cephelerinde “Double Fassade” diye adlandırılan sistem kullanılacaktır. Bu sistem sayesinde ofislerin havalandırmalarında taze ve doğal havadan maksimum fayda sağlanacaktır. Böylece yapıdaki toplam enerji tasarrufu yüzde 65’leri bulacaktır. Ofis çatısında kristalize fotovoltaik güneş pilleri, merdiven evi üzerinde de sıcak su üreten güneş kolektörleri sayesinde bina enerjisinin bir kısmını kendisi üretecektir.

LEED Gold Sertifikası

Ajans ana hizmet binasının tamamlanması ile binanın çevreci ve yeşil bir bina olduğu resmileştirmek için LEED Gold sertifikasının alımı hedeflenmektedir. Enerji ve çevre dostu tasarımında lider kuruluş olarak bilinen “LEED Gold Sertifikası” İngilizcede yüksek dereceden sürdürülebilir bina anlamını taşımaktadır. Bu sertifika, “ABD’deki Çevre Dostu Binalar Konseyi” tarafından geliştirilen bir dizi kriterler listesinden oluşmaktadır. 1998'den beri verilmekte olan LEED Gold sertifikası için bugün 15 binden fazla proje kayıtlı bulunmaktadır. Bu sertifika ile binanın tasarımı dâhil malzeme seçimleri, inşaat, statik, mekanik, elektronik vb. tüm uygulamalar ile yukarıda tanımı yapılan sürdürülebilir mimarinin gereklerinin yerine getirilmesi sağlanacak. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir