• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Açlık Grevi Bitti, Tutukluluk Sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

israil’in mahkeme karşısına çıkarmadan hapishanede tuttuğu 120 Filistinli, 24 Nisan’da açlık grevine başlamıştı. Son iyi ay içerisinde açlık grevine katılanların sayısı 300’e çıktı. Tutuklularla israil’in vardığı uzlaşma üzerine açlık grevi bitti.

Tutuklular, greve katıldıkları için cezalandırmayacak. Ancak tutuklular büyük bir kazanım da elde etmedi.

Filistinli tutukluların avukatı Kadura Faris, “Büyük ve net bir zaferden bahsetmiyoruz. İdari tutuklama konusunda gelişme var. israil ve tutuklular bu konuda diyaloğa devam edecek” dedi.

israil İç Güvenlik Bakanı Yitzak Aharanoviç, açlık grevinin bitirilmesi için “İdari tutuklama da dâhil olmak üzere israil’in kendisini korumak için bütün araçları kullanması için önemli bir dönüm noktası” dedi.

israil istihbaratı, `gizli güvenlik bilgilerine` dayanarak `idari tutuklama` adı altında Filistinlileri 1 ila 6 ay arasında alıkoyabiliyor. Tutuklunun israil güvenliği için tehlike teşkil ettiğine karar verilmesi halinde askeri hâkim, suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 seneye kadar uzatabiliyor.

İdari tutuklamayı protesto amacıyla başlayan açlık grevinde 75 tutuklu hastaneye kaldırılmak zorunda kalınca, israil’de zorla yemek yedirme kanunu tartışılmaya başlanmıştı. Bu hafta İsrail Parlamentosu`nda görüşülmesi beklenen kanunun oylanması, tartışmalar üzerine ertelenmişti. israil’deki doktorların çoğunluğunu temsil eden Tabipler Birliği, zorla yemek yedirmenin etik olmadığını savunuyor.

israil hapishanelerinde 5 bin 400’ü aşkın Filistinli tutuklu bulunuyor. israil, Batı Şeria’da kaçırıldığı iddia edilen üç Yahudi yerleşimciyi bulmak için 12 gündür sürdürdüğü operasyonlarda 540 Filistinliyi gözaltına aldı. 

Ajanslar

Bu haberler de ilginizi çekebilir