• DOLAR 32.587
  • EURO 34.824
  • ALTIN 2512.213
  • ...
Mısır`da Dini Sembollere Kısıtlama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Mısır İçişleri Bakanlığı, "Peygamber`imize bugün salavat getirdin mi?" sorusunun yazılı olduğu kağıt ve levhaların, araçların camları ile umuma ait yerlerde asılmasına son vermek amacıyla çalışma başlattı.

Mısır İçişleri Bakan Yardımcısı Abdulfettah Osman bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "Kanun, araçlarda broşür, stiker gibi şeylerin asılmasını suç kabul ediyor. Bakanlık, trafiği aksatan işporta gibi çeşitli işgallerin kaldırılmasına yönelik yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde, bu tür yazıların da araçların arkasından sökülmesi için harekete geçti" dedi.

"Böyle bir olgunun yaygınlaşmasının arkasında dini siyasete alet eden bir grubun olma ihtimaline işaret eden Osman, bu duruma engel olunması gerektiğini" söyledi.

Önümüzdeki dönemde parlamento seçimlerine hazırlık çalışması olduğu iddia edilen "salavat kağıtları"nın kaldırılmasının gündeme gelmesi, bazı Mısırlılar tarafından "Artık salavat getirmek de suç oldu" yorumlarına yol açıyor.

Konuyla ilgili konuşan Bakkal Muhammed Abduh, "Kanunlara aykırı bir davranışta bulunmadığımı düşünüyor ve bu konuda kimseden çekinmiyorum" ifadelerini kullandı.

"Hükümetin, bunu gündeme getirmesi hedef saptırmaktır"

İmamlarının birkaç haftadır cuma hutbelerinde cemaatlerine zikir ve salavat getirmeye yönelik tavsiyelerde bulunmayı arttırdığını belirten Kahire sakinlerinden Mahmud Semir, şunları söyledi:

"Ramazan ayının yaklaşmasıyla Hazreti Peygamber`e salavat getirmeyi tavsiye eden yazıların yaygınlaşmasının makul olduğunu düşünüyorum. Böyle tavsiye içerikli yazının yaygınlaşmasının arkasında Müslüman Kardeşler Teşkilatı`nın (İhvan) bulunduğu fikrinin yersiz olduğunu, İhvan`ın bu kadar sorunun arasında basit işlerle meşgul olmayacaklarını düşünüyoruz."

Semir, "Hükümetin, salavat okumayı tavsiye eden yazıların kaldırılmasını gündeme getirmesi, insanları siyasetten uzaklaştırmak ve henüz çözülmemiş birçok sorun hakkında konuşmamaları için hedef saptırmaktır" diye konuştu.

Öte yandan Yusri Seyyid, "İçişleri Bakanlığının dini sembol ve ifadeler üzerinden ülkede bulunan Hristiyan ve Müslümanlar arasında çekişme ve benzeri tatsız olayların yaşanmasına zemin olabilecek ortamı kaldırmak istediğini" öne sürdü.

Mısır`ın pek uzak olmadığı bu türden dini tavsiye içerikli yazılardan sonuncusu "Peygambere bugün salavat getirdin mi?", geçen hafta ilk kez İskenderiye`de yaygınlık kazanmış daha sonra tüm ülkede kabul görmüştü.

Cuma günü düzenlenen darbe karşıtı gösterilerde, çok sayıda protestocu, ellerine salavat kağıtlarıyla yürüyüş yapmıştı. Yine Kefr eş-Şeyh`e bağlı Baltim kentindeki benzer bir yürüyüşte yüz kadar imam, ellerine salavat tavsiyesi içeren kağıtları alarak protestolarını duyurmuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir