• DOLAR 32.508
  • EURO 34.671
  • ALTIN 2481.126
  • ...
"Ramazan'da beslenmemize dikkat etmeliyiz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AĞRI – Ağrı Halk Sağlığı Müdürlüğünde görev yapan Diyetisyen Gamze İnci, Ramazan ayında sağlıklı beslenme konusunda tavsiyelerde bulundu. İnci, Ramazan ayında uzun bir açlıktan dolayı metabolizmanın yavaşladığını ve bu durumun insanlara kilo alımı olarak geri döndüğünü belirtti. İnci, bu ayda insanların ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınması gerektiğinin altını çizerek hafif yiyecekleri tercih etmenin sağlık açısından faydalı olacağını kaydetti.

“Metabolizmamızın yavaşlaması bize kilo alımı olarak geri dönüyor”

Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin çok önemli olduğunu ifade eden İnci, “Ramazan, Müslümanlar için çok önemli ve kutsal bir aydır. Bu ay sağlığımız açısından da çok önemli bir aydır. Çünkü normalde 3 ile 4 öğünle besleniyoruz fakat Ramazan ayında bu 2 öğüne iniyor.  Bu nedenle sağlığımız bundan önemli ölçüde etkileniyor. Normalde daha az yiyor ve daha sık besleniyoruz. Fakat Ramazan ayında sahurda önümüzde bulunan açlıktan dolayı fazla yemek yemek iftarda ise uzun bir açlıktan sonra karnımızı doyurmak isteğinden dolayı fazlaca yemek yiyoruz.  Bu şekilde beslenmekte metabolizmamızı yavaşlatıyor. Metabolizmamızın yavaşlaması bize kilo alımı olarak geri dönüyor. Bundan dolayı Ramazan’da beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor.” dedi.

“Ramazan ayında daha hafif şeyler tüketmeliyiz”

Diyetisyen İnci,” Daha hafif şeyler ile beslenmeliyiz ve ağır şeyler tüket mememiz lazım.  İftarda çorba ile başlamalıyız,  çorbayı hafif hafif içmemiz lazım.  Böylelikle o uzun dönemden gelen açlığı biraz hafifletmiş olacağız.  Çorbadan sonra mutlaka daha hafif şeyler yememiz gerekiyor.  Sebze ağırlıklı beslenmeliyiz.  Ağır yağlı yiyecekler yememeliyiz.  Bol miktarda su içmemiz gerekiyor. Bu miktar 2-2,5 litre civarında olursa güzel olur.  Aynı şekilde iftardan sonra tatlı olarak ağır şerbetli tatlılar tüketmemeliyiz.  Sütlü ve meyveli tatlı tüketmek gerekiyor.  Sahura kadar olan dönemde mutlaka bir ara öğün yapalım. Olabildiğince metabolizmamızı hızlandırmak için bu şart. Yine bu ara öğünde meyve tüketebiliriz, sütlü tatlılar tüketebiliriz.  Bu şekilde hafif atıştırmalıklarla 3'cü bir öğün mutlaka yapmamız lazım.”

“Metabolizmamızı hızlandırmak için egzersiz yapmalıyız”

Ramazan’da hafif sportif faaliyetler yapmak gerektiğini belirten İnci, “Aynı şekilde yavaşlayan metabolizmamızı hızlandırmak için egzersiz yapmalıyız.  İftardan sonra mutlaka yürüyüş yapmalıyız. Ailenizle bu hem sosyal bir aktivite olur hem sağlığımız açısından güzel bir etkinlik olmuş olur.  Sahurda ise yine hafif şeyler tüketmeliyiz yoğurt, süt, peynir yada yemekte olarak tercih edecek tek çorba olur sebze olur ya da zeytinyağlı yemekler olabilir.  Daha hafif yiyecekler tercih etmeliyiz.  Yine su tüketimine dikkat etmemiz gerekiyor su kaybını sağladığı için çay ve kahve tüketimine de dikkat etmemiz lazım. “ ifadelerini kullandı.

“İçecek olarak ayran tüketimi faydalı olacak”

İftardan sonra bol sıvı içilmesini tavsiye eden İnci, “Yine bu dönemde gazlı içecekler ile meyve sularını olabildiğince az tüketmek sağlığımız açısından iyi olur.  Bunun yerine daha çok ayran evde hazırladığınız meyve suları olabilir.  Daha çok doğal şeyler tüketmeliyiz çünkü hazımsızlık yaşayacağız bu dönemde fazla yemek yediğimizden dolayı gazlı içecekler daha fazla hazımsızlığımızı artıracak. Yani olabildiğince az tatlı tüketilmesi daha iyi olacak bizler için.  Tatlı konusunda da şerbetli tatlılar tüketmeyelim çünkü fazla yemekten dolayı yine kan şekeri yükselecek,  kan şekeri çok hızlı yükselmesi Ramazan ayına daha kolay olacaktır.  Bu nedenle şerbetli tatlılar tercih etmeyelim sütlü tatlı olabilir bunun yerine birkaç adet meyve olabilir elma armut gibi meyveler.” şeklinde konuştu.

“Ramazan ayı vücudumuz için avantaj olabilir”

Ramazan ayının vücut için avantaja dönüştürüleceğini vurgulayan İnci, bunun da hafif şeylerin tüketimi ile gerçekleşeceğini belirterek, “Genel olarak baktığımızda bütün yıl boyunca yemek yiyoruz, yağları depoluyoruz. Ramazan’ı avantaja çevirip daha az yiyerek daha hafif şeyler yiyerek vücudumuzu aslında dinlendirebilirsiniz.  Bu şekilde Ramazan ayını vücudumuz açısından avantaja çevirebiliriz.” tavsiyelerinde bulundu. (Ömer Adıgüzel - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir