• DOLAR 32.331
  • EURO 35.068
  • ALTIN 2296.439
  • ...
Ramazan`da nelere dikkat etmeli, nasıl beslenmeli?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Ramazan’ın başlamasına sayılı günler kaldı. İftar ve sahurda yenebilecek ağır yemekler beslenme alışkanlığı değişen bünyede problemlere neden olabiliyor. Uzmanlar, bu yıl da Ramazan’ın yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle vatandaşlara iftar ve sahurda ağır yemek yememelerini tavsiye etti. İşte uzmanların iftar ve sahurda beslenme konusunda yaptığı tavsiyeler…

İftarda hangi gıdalar yenmeli?

— Orucunuzu bir adet hurma ile açın ve daha sonra bol su içilmelidir. Uzun süre aç kalan mide ve sindirim sistemi üzerinde yük oluşturacak herhangi bir besin ve sıvı içecekten mutlaka uzak durulmalıdır.

— Yemeğe ne çok sıcak, ne de çok soğuk olmayan hafif bir çorbayla başlanmalıdır. Bağırsak problemi olanlar, çorbalarına kepek ilavesi yapabilecekleri gibi kepekli ekmek de tercih edebilirler.

— Mutlaka bir çeşit sebze olmalıdır. Bu sebze yemeği olabileceği gibi, salata da olabilir.

— Yoğurt protein ihtiyacının karşılanmasında önem taşımaktadır. Uzun süreli açlıklarda vücuttaki riboflavin düzeyi düşer ve ağız aftları oluşabilir.

— Tatlı olarak sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Şerbetli, ağır tatlılar kişilerde yüksek şekere neden olabilir. Bu da; kişinin titreme, terleme ya da koma gibi bazı rahatsızlıklar yaşamasına neden olabilir.

Sahurda neler tüketilmeli?

— Protein içeriği fazla gıdalar, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri için tercih edilmelidir. Aynı zamanda tokluk da sağlayan bu besinler, sahurda unutulmamalıdır. Yumurta, yoğurt, süt ve peynir gibi gıdalar; sahur için ideal seçimler arasındadır.

— Kahvaltı şeklinde bir öğün olabilir. Ardından uyumaya devam edileceği için hem hafif, hem de tokluk sağlayacak mönüler seçilmelidir. Bu saatte börek ya da iftardan kalma yağlı yemekler tüketmek, sindirim güçlüğü ve mide rahatsızlığına neden olur.

— Bol sıvı alınmalıdır. Su içilmelidir. Unutulmamalıdır ki; gün içinde iftara kadar bir daha sıvı tüketiminin sağlanabileceği bir fırsat olmayacak.

— Meyve mutlaka yenmelidir. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi ve vücut direncinin artması için mevsimine uygun çok şekerli olmayan meyveler, sahurda bir porsiyon şeklinde önerilir.

— Fazla tuzlu besinler tüketilmemelidir.

Susuzluk ihtiyacına karşı

Sıvı tüketimini arttırmak için iftarda ilk yemek olarak çorba tercih edilebilir. Gün içinde susuz kalınacağından, iftar ile sahur arasında en az 2–2,5 litre su içilmeli, ayrıca ayran, taze sıkılmış meyve ve sebze suları, çorba, komposto gibi içeceklerle de sıvı alımı artırılmalıdır. Gazlı içecekler ise, mide rahatsızlıklarına neden olabilecekleri ve yeme kapasitesini arttırabileceği için önerilmemektedir.

Kilo almamak için…

Ramazan’da, beslenme alışkanlığının değişmesi ve hareketin azalması nedeniyle, kilo almak kaçınılmazdır. Kiloları dengelemek için iftar ve sahur arasında bol sebze, meyve ve yağsız gıdalar tüketin. İftardan sonra yürüyüş yapın. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir