• DOLAR 32.338
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2310.4
  • ...

GAZİANTEP - Bir zamanların en gözde sektörü olan Gaziantep triko sektörü son dönemlerde sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Gaziantepli trikocular, Ortadoğu’da ki krizlerden, döviz fiyatlarının artmasından ve kalifiyeli eleman yetersizliğinden dolayı, büyük bir sıkıntı içerisinde olduklarını dile getirdiler.

“Kalifiyeli eleman sıkıntısı yaşıyoruz”

Uzun yıllardan bu yana Triko esnafı olduğunu dile getiren Mustafa Bozkurt, “Bizim piyasanın şu andaki durumu en başta kalifiyeli eleman eksikliği sıkıntısı yaşıyoruz.  Biz hem yazlık hem kışlık yazın penye kışın triko üretimi yapıyoruz. Doların yüksek olması zaten en temel sorun olduğundan dolayı bizi etkiliyor. Şu an pazarımız dar, üretim çok. Yılın 8-9 ayı çalışırken şuan 6 ay gibi çok kısa bir sürede çalışıyoruz. Bu tür sıkıntılardan dolayı piyasamız çok ciddi sıkıntılar içerisinde. Ortadoğu ve Ukrayna’da yaşanan olaylar bizi etkilemektedir. Her yıl Iraklı vatandaşlar bu mevsimde gelip bizden ürün alıyorlardı. Şu anda ne yazlık ne de kışlık ürün satamıyoruz. Şuan iç piyasa çok sıkıntılı özellikle son çıkan çek ve senet kanunu iç piyasada bizleri ciddi bir oranda etkilemektedir. Önceden vadeler çok kısa süreliydi şuan 1 yılı aşan vadeler var.  İki yıldır alacaklarımızı alamıyoruz. Bu sıkıntılardan dolayı fuar açamıyoruz.” dedi.

“Dövizdeki istikrarsızlık işimizi olumsuz etkiliyor”

Yetkililerin bir an önce sıkıntılarına çözüm getirilmesini isteyen Osman Gezer ise, “Esnafımızın bayağı sorunu var. En baştaki sıkıntımız Ortadoğu’da ki krizlerdir. Bizim çalıştığımız en büyük Pazar Ortadoğu, Laleli ve Ukrayna idi. Şimdi bu bölgelerde olan sıkıntılar bizi ister istemez etkilemektedir. Dış piyasa daralınca esnafımız iç piyasaya yöneldi. Bir diğer sıkıntımız üretimin fazla olması da bizi etkilemektedir. Mevsimlerin değişmesi de bizleri etkilemektedir. Kışın yazlık ürünler hazırladık, fakat bir türlü kış gelmedi. Yazın ise kışlık ürünler hazırladık hala havalar daha yeni yeni ısınmaya başladı. Sezonluk bir iş yaptığımız için ürettiğimiz triko ürünlerini satamazsak zor durumda kalıyoruz. Bir diğer sorunumuz ise Doların yükselmesi. Triko esnafı olarak dövizle iplik alıyor, TL ile satıyoruz. Dövizdeki istikrarsızlık nedeniyle, aradaki kur farkı zaten çok düşük olan kazancımızdaki payı alıp götürüyor. Kur sürekli değişiyor. Esnafların eski kazancı kayboldu. Eskiden üretim daha fazlaydı ve triko ürünleri daha çok satılıyordu ama günümüzde hem üretim hem de esnafların kazancı çok düştü.” İfadelerini kulandı.

“Kimseye güven kalmadı”

Maddi sıkıntılarla beraber manevi sıkıntıların da yaşandığını belirten Metin Ekinci de, “Ticari ahlak kalmamış. Eskiden çek ve senet olmadan alışverişler yapılırdı. Şimdi ise güvenecek kimse kalmamış. Yalan, hile, aldatmaca olmuş tüm ticaretler. Vadeli ürün satmaya korkuyoruz. Ödemeler gününde yapılmıyor. Bir esnaf söz verdiğinde o esnafın sözü senet olurdu. Şimdi kimseye güvenimiz kalmamış. Şuan yaşanan tüm sıkıntılar manevi boşluk olduğundan dolayıdır. Eğer hak ve hukuk gözetilse insanlar Kur’an ve sünneti örnek edinse tüm yaşadığımız sıkıntılar ortadan kalkacaktır.” dedi. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)