• DOLAR 32.375
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2325.764
  • ...
 Aleviler de `Çatı`ya Karşı Çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, aday belirleme turları kapsmında Alevi kesime `kaygılarınızı gözeteceğiz` mesajı vermişti. Fakat CHP`de ulusalcı ve sol kanadın parti yönetimine isyan etmesine neden olan `çatı` tercihi karşısında Aleviler de hayal kırıklığına uğradı.

Konuya ilişkin konuşan Alevi dernek ve federasyon temsilcileri, `İhsanoğlu`nun öğretilerine uygun bir aday olmadığı` görüşünde... Köşk seçimlerinde İhsansanoğlu`nu desteklemeyeceğini söyleyen Alevi aydınların açıklamaları şöyle:

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Fevzi Gümüş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştük. Nasıl bir cumhurbaşkanı adayı istediğimiz noktasındaki düşüncelerimizi aktardık. Kendisi de toplantıda kaygılarımızı gözeteceğini söyledi ama iki gün sora Ekmeleddin İhsanoğlu ismini açıkladı. Türkeş`in danışmanlığını yapmış, İslamcı özellikleri çok önde olan İhsanoğlu`nun CHP tarafından önerilmesi oldukça düşündürücü. ABF olarak `Kin öldürür, sevgi yaşatır` diyebilen, düşünce ve inanç özgürlüğünden, evrensel hukuktan, insan haklarından yana olan bir cumhurbaşkanı arzuluyoruz. Toplumsal beklentilere yanıt vermeyen İhsanoğlu, Alevilerin adayı olamaz.

Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Cengiz Hortoğlu

Alevi toplumu olarak her kesime eşit mesafede duracak bir cumhurbaşkanı adayı istiyoruz. Şimdiden şunu destekleyeceğiz ya da bunu desteklemeyeceğiz demek doğru olmaz. Ortak aday olarak açıklanan Ekmeleddin İhsanoğlu`nun sorunlarımıza ve taleplerimize nasıl baktığını tam bilmiyoruz. Dolayısıyla federasyon olarak 40 günlük süreçte adayların propagandalarını dikkatle takip edeceğiz. Bize yakın olan, taleplerimizi dile getiren, sorunlarımıza çözüm bulabileceğine inandığımız aday hangisi ise ona oy vereceğiz.

Ortak aday bizim formata uymuyor

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Müslüm Doğan

CHP`nin cumhurbaşkanlığına aday gösterdiği Ekmeleddin İhsanoğlu bizim formatımıza uymuyor. Kendisi Alevi inanç ve değerlerine denk düşen bir profil değil. Bilim insanlığına, kişiliğine bir şey demiyoruz. Saygı duyuyoruz. Ama biz Aleviler olarak Türk-İslam sentezinden çıkmış, oralarda yetişmiş, o konularda eğitim almış bir kişi olan İhsanoğlu`nun cumhurbaşkanlığına uygun aday olduğunu düşünmüyoruz. Kendisi bizim öğretilerimize uygun bir aday değil. İhsanoğlu, MHP-CHP ortak adayı. Özelikle MHP destekli ve o düşünceye yakın olan bir insan. MHP`nin çıkardığı bir adaya Aleviler destek vermez.

CHP lokomotif MHP vagon oldu

Evrensel Alevi Bektaşi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şahin

Başbakan`ı muhafazakâr diye eleştiren CHP, muhafazakâr bir aday buldu. CHP`nin tabanına hitap etmeyen birini ortak aday gösterdiler. İhsanoğlı, Alevilerin istek ve taleplerini karşılayan biri değil. Eğer CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İhsanoğlu`na bu kadar hayransa, demek ki, kendisinde gizli bir Başbakan hayranlığı var. Bu karar onu gösteriyor. İhsanoğlu`nu içine sindirecek ve ona oy verecek herkes Başbakan`a da oy verebilir. Yerel seçimlerde CHP lokomotif, MHP vagon olmuştu. Cumhurbaşkanlığı adayında ise MHP lokomotif, CHP vagon oldu. Biz gösterilen adaya destek vermeyeceğiz.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir