• DOLAR 32.335
  • EURO 35.062
  • ALTIN 2308.378
  • ...
Tarihi surlardaki camii ibadete açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Sur ilçesi Dağkapı Burcu’nun ikinci katında yer alan, 10 ve 11. birinci yüzyılda Diyarbakır’da hüküm süren Kürt olduğu belirtilen Merwâniler tarafından inşa edilen Merwani Camii, yeniden ibadete açıldı.

1056 yılında Mervaoğlu Ebu Nasr Ahmed tarafından yaptırılan Mervâni Camii, Cumhuriyet Dönemi tek parti iktidarı tarafından 1930 yılında ibadete kapatıldı.

Yıllarca kurs, teşhir salonu ve atölye olarak faaliyet yürüten, daha sonra da sergi salonuna dönüştürülmek istenen mescidin, Diyarbakır Valiliği ile Sur İlçe Kaymakamlığına yapılan itirazlar sonucu tekrar ibadet yeri olarak kullanılacağı açıklanmıştı.

Geçtiğimiz günlerde ibadete açılan mescidin Cumhuriyet Dönemi’nde kapatıldığını belirten 60 yaşındaki Hasan Baskın, söz konusu mescidin yeniden ibadete açılmasını olumlu karşıladığını söyledi.

Mescidin geçmiş zamanlarda itfaiye yeri olarak ta kullanıldığını aktaran Baskın, “Mervani Camii, Mervaniler döneminde ibadete açılmış. İtfaiye yeri olarak kullanıldığında pis bir haldeydi. Sonradan vakıflar vb. aracılığıyla onarımı yapıldı. Yeniden ibadete açılmasını olumlu karşılıyorum. Buranın açılması çok iyi oldu. Cami olarak açılmasaydı kafeterya ya da daha değişik bir mekân olarak kullanılacaktı.” diye konuştu.

Mervani Camii’nde geçici imamlık yapan Mahmut Yaramış ise, tarihi misyonu itibariyle büyük bir öneme sahip olan böyle bir caminin şu ana kadar ibadete açılmamış olmasını hayretle karşıladığını dile getirdi.

Camiyi yeniden ibadete açtıkları zaman esnafın ilgisiyle karşılaştıklarını kaydeden Yaramış, “Mescit, 13 Haziran’da müftülüğümüzün himayesine geçti. Bizlerde mescidin yapım faaliyetlerine başladık. Mescidimizi ibadete açtığımızda esnafın ilgisini çekti. Şu anda sadece minber ve klima eksiğimiz var.” diye konuştu. (Hamza Adiyaman – İLKHA)

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir