`Andımız Vesayetin İzlerini Taşımaktadır`
Mardin Eğitim-Bir-Sen tarafından yapılan açıklamada, günümüzde karma eğitim dayatmasının olması, kadın çalışanların kılık kıyafetini sorun haline getiren `kamusal alan` yalanının devam ettirilmesi, din eğitiminin önündeki engellerin ve tabulaştırılan "and" gibi ritüellerin sorgulanmamasının, demokratikleşmenin önündeki engeller olduğu ifade edildi.
MARDİN - Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Mehmet Emin Esen tarafından yapılan açıklamada, günümüzde karma eğitim dayatmasının olması, kadın çalışanların kılık kıyafetini sorun haline getiren `kamusal alan` yalanının devam ettirilmesi, din eğitiminin önündeki engellerin ve tabulaştırılan "and" gibi ritüellerin sorgulanmamasının, demokratikleşmenin önündeki engeller olduğu ifade edildi.
Eğitimde Vesayetin İzleri Yok Edilmelidir
Ülkemizde demokrasinin üzerinde vesayet olduğu gibi, eğitimde de vesayetin maalesef devam ettiğinin belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi :
"Eğitim ortamlarında sivilleşme, öğretim programlarında vesayeti meşrulaştıran öğretilerden arındırma işleminin yapılmasına acilen ihtiyaç vardır. Yeni değişen 3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK`da da vurgulandığı üzere, eğitim ve öğretim ile ilgili gerekli görülen konuları tetkik etmek ve tavsiye niteliğinde kararlar almakla görevli Bakanlığın en yüksek danışma kurulu olarak tanımlanan Milli Eğitim Şurası`nın aldığı kararlar raflardan indirilmelidir. Bu bağlamda, 18. Milli Eğitim Şurası`nda alınan kararlar gereği, Milli Güvenlik Dersi`ne subaylar yerine branş öğretmenlerinin girmesine ilişkin karar başta olmak üzere, 28 Şubat postmodern darbe sürecinin dayatması sonucu uygulamaya konulan kesintisiz zorunlu eğitim, eğitim süreleri; 1+4 yıl temel eğitim, 4 yıl ortaöğretime hazırlık eğitimi ve 4 yıl zenginleştirilmiş seçeneklerle ortaöğretim olmak üzere pedagojik, kademeli ve yönlendirmeye uygun hale getirilmelidir."
Açıklamada "Askeri okulların Milli Eğitim Bakanlığı`nca denetlenmemesi, demokratik eğitim hakkının tanınmayıp karma eğitim dayatmasının olması, kadın çalışanların kılık kıyafetini sorun haline getiren `kamusal alan` yalanının devam ettirilmesi, din eğitiminin önündeki engellerin ve tabulaştırılan "and" gibi ritüellerin sorgulanmaması, öğrencilere okul üniforması zorunluluğu gibi konular, eğitimin ve eğitim sisteminin demokratikleştirilmesinin önündeki engeller olarak durmaktadır. Eğitim sistemini demokratikleştirecek adımlar bir an önce atılmalıdır." denildi.
"28 Şubat dayatmalarından olan biri olan `Kur`an kurslarına yaş sınırlaması getiren düzenlemenin` Kanun Hükmünde Kararname ile yürürlükten kaldırılmasını yerinde ama geç kalınmış bir karar olarak değerlendiriyoruz." İfadesinin kullanıldığı açıklamada, "Çıraklık eğitimini sekteye uğratan anakronik uygulamaya da ivedilikle son verilmelidir. Eğitimin kesintisiz hale getirilmiş olması nedeniyle hem mesleki eğitim hem de din eğitimi yara almaya devam etmektedir. 28 Şubat sürecinin eğitimin ruhuna aykırı günümüze kadar süregelen dayatmaları eğitimden temizlenmeli, meslek ve din eğitiminin önündeki engeller kaldırılmalı, seçmeli din eğitimi dersleri ile halkın taleplerine cevap verilmelidir." İfadelerine yer verildi.
İLKHA