• DOLAR 32.501
  • EURO 34.78
  • ALTIN 2489.61
  • ...
SON DAKİKA
Bingöl'de olaylı birlik kongresi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Bingöl Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Olağan Kongresi bugün Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi’nde başladı. Yapılan konuşmalarla devam eden olağan kongrede daha sonra oy sayımına geçildi.

Kongrede mevcut başkan Ali Kaysadu’nun yanı sıra Latif Morkoyun ve Mehmet Karakuzu yarıştı. Kongrede oy kullanmanın başlamasıyla tansiyon yükseldi. Divan’ın kongreyi yönetememesi Birlik üyelerinin tepkisini çekerken, oy kullanmada yaşanan karmaşa nedeniyle Karlıova, Solhan ve Adaklı gibi ilçelerden gelen birçok üye oy kullanamadan salonu terk etti.

Karmaşanın, gerginliğin ve tartışmanın dinmediği kongrede Başkan adayı Mehmet Karakuzu darp edildi.  Başkan adayları Latif Morkuyun ve Mehmet Karakuzu şaibeli geçtiği öne sürülen kongreye tepki gösterip salonu terk etti. Morkoyun ve Karakuzu, kongrenin usulsüz olduğunu ve iptali için yasal yollara başvuracaklarını açıkladı.

2010 yılında da aynı sorunun yaşandığını belirten Latif Morkoyun, “Mevcut başkanın ekibi sandığın etrafını kuşatmış kimsenin oy kullanmasına izin vermedi. Ben ve ekibim başta olmak üzere üyelerin büyük bölümüne oy kullandırmadılar. Oy pusulalarımızı masadan kaldırdılar. Tam bir karmaşa hâkimdi, kasıtlı olarak karmaşa çıkarıldı. Bingöl Valiliği’ne 17.06.2014 tarihinde dilekçe vererek güvenlik önlemi alınması talebinde bunlundum ama hiç bir önlem alınmadı. Bu kongre usulsüzlüklerle doludur, binlerce şahit var. Savcılığa suç duyurusunda bulunacağım. Kongre kesinlikle iptal edilmelidir” dedi.

Başkan adayı Mehmet Karakuzu da kongrenin hileli geçtiğini belirterek, “Kongre başından beri yasalara uygun gitmedi. Mühür, zarf, imza hepsi bir ekibin elindeydi. Kimseye oy kullandırmadılar. 2 bin 480 üyenin yarısı anca seçime geldi, bunların da bir kısmı oy kullanamadı. Üyelerin büyük bölümü oy kullanamadan kongreyi terk etti. Mevcut başkanın yakınları tarafından darp edildim.” ifadelerini kullandı.

Usulsüz oy kullanıldığını söyleyen Karakuzu, “Seçim öncesi üyelerden imza alındı. Kongrede bu imzalar ile hayali oylar kullanıldı. Kaysadu ekibi sandığı çevrelemiştiler. Bizim tespitimize göre 700 civarında usulsüz oy kullanıldı. Birlik ile alakası olmayan ve hiç bir görevi olmayan şahıslar sandığı çevrelemişti. Oy pusulaları bu ekibin elindeydi. İstedikleri gibi oy kullanıyordu. Merkez Birlik Avukatı da bu duruma şahittir. Seçim şaibeli geçti, kesinlikle iptal edilmeli. Savcılığa suç duyurusunda bulundum.” diye konuştu.

Birlik üyesi Osman Nuri İnce de, “Karlıova Kargapazarı köyünden yaklaşık 100 üyeyle oy kullanmaya geldik ama seçimden çok savaş manzarasıyla karşılaştık. Köyümüzden gelen 100 üyenin yarısından fazlası oy kullanamadı. Tehditler havada uçuşuyordu. Bu kongre iptal edilmeli” dedi.

Kongrenin usulsüz yapıldığını belirten Sait Ok, “Sandığı abluka altına alıp oy kullanmamızı engellediler. Kongrede hiç bir güvenlik önlemi alınmadı. Arakonak köyünden gelen üyelerimizin büyük bölümü oy kullanamadı. Bu kongre iptal edilmeli.” şeklinde konuştu.

Ramazan Boca ise, “Usulsüz bir kongre oldu. Yiğitler köylüleri olarak oy kullanamadık. Bu kongrenin iptal edilmesini istiyoruz” dedi.

Zülküf Keser isimli birlik üyesi de, kargaşadan dolayı seçimin şaibeli geçtiğini ve iptal edilmesi gerektiğini söyledi. (Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir