• DOLAR 32.393
  • EURO 35.231
  • ALTIN 2324.609
  • ...
Prof. Dr. Turan Koç'tan Ramazan tavsiyeleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Önümüzdeki Cumartesi günü, özlemle beklediğimiz Ramazan ayının ilk günü. Ramazan ayının hikmeti ve nasıl geçirilmesi gerektiği hakkında görüştüğümüz İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Koç, önemli tavsiyelerde bulundu.

Ramazan’da Müslümanların özellikle bilinç ve şuur alanlarının genişlemesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Turan Koç, “Ramazan’ın Kur’an hakikatini, Kur’an’ın varlık ve birlik idrakiyle bize kazandırdığı şeyleri bir daha tazelemek şeklinde anlıyorum. Aynı zamanda iyi nitelikli bir insan olmanın gerekleri neyse o konuda bilincimizi yenilemek şeklinde anlıyorum. Günü tutmanın tutarlı olmakla ilgisi olduğunu anlıyorum. Tutarlı olmanın güvenilir insan olmakla ilgisi olduğuna anlıyorum” diyerek Ramazanda oluşan manevi atmosferin insan üzerinde bıraktığı hissiyatları dile getirdi

Oruç,  İslam Dünyası’nda neler yaşandığının idrakini kazandırıyor

İslam dünyasında neler yaşanıyorsa onları kavramanın ancak oruç tutmakla anlaşılabileceğinin üzerinde duran Prof. Koç, “Müslümanlar bu ayda kendilerini sadece yemekten, içmekten kesilmek şeklinde değil Kur’an’ın, Peygamber Efendimiz (sav)’in bize öğütlediği ve emrettiği şartları yerine getirdiğimiz zaman Ramazan’ın gerekliliklerini yerine getirmiş oluruz. Kaldı ki bu şartlar sadece Ramazan’a özel değil her zaman yerine getirmemiz gereken şartlardır. Ramazan bize bunları tekrardan hatırlatan bir ay olması bakımından önemlidir” şeklinde konuştu.

Her günümüz Ramazan’dan bir gün gibi olmalı

Müslüman’ın Ramazan’da zamanını nasıl geçirmesi gerektiği üzerinde duran Prof. Koç, “Ramazan’da özel bir program çıkarmamızın bir anlamı yok. Çünkü bir Müslüman’ın her günü, Ramazan’dan bir gün gibi olması gerekir. Ramazan’da yapmamız gereken şeyleri ne kadar yapıyoruz, nasıl yapıyoruz, kendi kendimizi hesaba çekmemiz gerekir. Ramazanı belli işlerin yapılması sonrasında ise yapılmaması yani o aya özel şeylerin olduğu anlamına gelmemesi gerekir. Ramazan nasıl olmamız gerekiyorsa öyle olmamızı gerektiren ve bu anlamda şuurumuzu parlatan bir aydır” ifadelerini kullandı.

Türkiye savaştan dolayı göç edenleri unutmadı

Komşu ülkelerimizde Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan insanlara bu Ramazan’da yakınlığımızı daha da artırmamız gerektiğinin altını çizen Prof. Koç, “Elimizden ne geliyorsa yapmamız gerekir. Fatiha suresine baktığımız zaman, ‘Ben sana kulluk ediyorum, ben senden yardım istiyorum’ demiyor. Allah-u Teala (cc) şöyle buyuruyor; ‘Biz sana kulluk ediyoruz, biz senden yardım istiyoruz’ diyor. Elimizin yettiği kadar bütün herkese yardım etmemiz gerekiyor. Eğer insanlara güler yüzlü yaklaşırsak, bu tavır 5 lira, 10 lira vermekten çok daha önemlidir” diye konuştu.

Prof. Dr. Turan Koç, son olarak Ramazan ayının bütün İslam Alemine huzur ve mutluluk getirmesi dileğinde bulundu. (Fikret Kavgalı-Gökhan Düzdaban / İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir